Испания – Важни стъпки при отварянето на собствен бизнес

zhitkovichi_1Скъпи читатели, след дълго размишляване върху темата на следващата статия която отдавна исках да напиша ми дойде на ума да направя един малък пътеводител в който се описват някои от най-важните стъпки които трябва да предприемем ако искаме да създадем собствен бизнес, било то защото сме останали без работа или просто ни се иска да се впуснем в това приключение което не винаги е приятно въпреки своите плюсове.

Веднъж като вече сме решили каква дейност ще развиваме можем да проверим дали държавата отпуска някаква финансова помощ за нов бизнес или за новoрегистрирани еднолични търговци в случай че изберем да работим така.

Следващата стъпка е да купим или наемем помещение, освен ако не разполагаме с такова или не работим онлайн да решим под какъв тип фирма ще развиваме дейността, т.е. едноличен търговец или дружество от който и да е вид според предпочитанията и вижданията на всеки един.

На първо място и много важно е да уведомим Данъчната служба (AEAT) чрез съответните формуляри че започваме дейност. За тази цел едноличните търговци ще попълнят и представят директно съответния формуляр освен случаите, в които лицето няма  Número de Identificación Fiscal (NIF), който трябва да бъде поискан, а фирмите от своя страна ще маркират съответното поле във формуляра за да се създаде такъв номер и след това ще уведомят за дейността. От там нататък в зависимост от самата дейност ще се представят съответните модели, които данъчното определя за всеки данък като това ще се прави на 3 месеца –  април, юли, октомви и януари, като годишните декларации ще се представят отделно в определения за тях срок.

По подобен начин процедираме и в Tesorería General de la Seguridad Social, където ни се издава личен номер за осигуряване, ако вече нямаме такъв и в случай че имаме работници или искаме да наемем трябва да  поискаме друг номер за осигуряване, с който да се свържат осигуровките на персонала. Плащаме всеки месец и в зависимост от това дали сме избрали намалената вноска започваща от 50 евро, както е известна на много, или избираме стандартната, друг фактор на изчисление е покритието което желаем да си осигурим, например едноличния търоговец може да избира дали иска осигуряване за безработица или не.

Следваща стъпка е да поискаме съответните разрешителни, които са различни според дейността ни и вътрешната норматива на всяка община.

За разлика от едноличния търговец, за регистрирането на дружество освен началната молба за номер с който да ни идентифицира Данъчното, така наречения CIF или  Código de Identificación Fiscal, трябва да имаме предвид още някои особености, като молба за проверка в Регистъра за да сме сигурни за наименованието на фирмата, банкова сметка на самата фирма в която ще се внесе капитала, който закона изисква за всеки вид дружество в дадения момент и ще се поиска час при нотариуса за да се оформи всичко.

Информацията е ориентативна и са отбелязани основните стъпки, всеки случай е сам по себе си и разбира се ще има още административни и юридически аспекти.

Статията подготви Адвокат Елена Савова, Аликанте

Юридически услуги в областта на семейното, наследственото, трудовото, наказателното, административното и търговското право.

814540954_20997За контакти на адрес: Plaza de la Generalitat 2, 2º A, C.P. 03570 VILLAJOYOSA (ALICANTE).

E-mail: eivanova-savova@icali.es                                                                                                              Тел. 642 31 80 38

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>