Испания – Важни аспекти от работата на непълен работен ден

trabajoСкъпи читатели реших да посветя днешната статия на една актуална тема каквато е труда на непълен работен ден. Това явление е все по-често срещано и до една определена степен е една от последиците от икономическата криза, трудовата реформа и  други фактори.

Знаейки че пълния работен ден се равнява на 40 часа на седмица,  непълния съответно отговаря на всяка ситуация в която работника не извършва дадената дейност за този брой часове, а за по-малко предварително уговорени с работодателя и фигуриращи в трудовия договор.

В двата случая, когато останем без работа и имаме право на паро или обезщетение за безработица и съответно на помощи. Двата вида парична помощ се изчислява въз основа на заплатата която сме взимали през последните 6 месеца през които сме работили.

Например, ако сме работили 10 години на пълен работен ден и след това поради каквито и да са причини работим по-малко часове било в същата фирма или било в друга и без да сме ползвали паро, и ако е ползвано да не е използван целия период, сумата която ще ни се полага ще се изчисли на базата на последните 6 месеца, което с две думи ще рече че ще взимаме по-малко пари от тези които са ни се полагали ако сме ползвали парото преди намалението на работния ден.

На първо място да анализираме обезщетението за безработица или така познатото на всички паро. Знаем че за да имаме право на него ни трябва един минимален осигурен период от 360 дни, след което имаме право на 4 месеца.

Когато имаме право да получаваме паро повече от половин година, процентите които взимаме ще зависят от два основни периода –  първите 6 месеца ще получаваме 70% от последната заплата която сме взимали, след което ще влезем във втория период и сумата ще отговаря на 50% от последната ни заплата.

Ако по време на ползване на паро имаме предложение за работа по часове можем да взимаме заплатата и пропорционалната част от парото и следователно в случай че работим няколко месеца след това сумата която ще взимаме като паро ще е равна на началната, но ако работим повече от 360 дни, сумата ще бъде презичислена според доходите за последните 6 месеца.

Много е важно да знаете че ако докато получавате паро Ви потърсят за работа и откажете без основателна причина, която после да можете да докажете пред бюрото по труда, автоматично спирате да получавате пари и оставате без правото да ги получавате, както и ако работите без трудов договор и взимате и паро, ще бъде счетено за нарушение и следователно ще има санкция.

На второ място, веднъж взето всичкото паро и ако отговаряме на изискванията ще ни бъдат отпуснати помощи, чиито период на получаване ще бъде определен в зависимост от личната ситуация на всеки кандидат.

Преди трудовата реформа през 2012 когато един работник е имал право на помощи е взимал пълната сума, но сега след реформата тази сума се изчислява пропорционално според часовете фигуриращи в последния трудов договор, т.е. ако последния ни договор е бил за 20 часа на седмица вместо 40 както е установено за пълния работен ден, то помощтта на която ще имаме право ще бъде само на половината на определената.

Какво става ако по времето на получаването на помощи ми излезе работа за половин година?

В този случай последиците са същите като описаните по-горе. Работейки 6 месеца независимо дали на пълен работен ден или по часове като се върнем към помощите сумата ще е същата каквато сме взимали в началото.

Обаче ако работим 1 година, доказваме осигурителен период от 360 дни, което ни дава право на паро отново и после помощите но изчислени въз основа на този последен период.

За сега това е от мен, надявам се да съм била полезна, ако имате въпроси можете без проблем да се свържете с мен с удоволствие ще помогна с каквото мога.

Също така бих желала специално да благодаря на любезната госпожа, която ме помоли да пиша на тази тема.

814540954_20997-247x300Статията подготви Адвокат Елена Савова, Аликанте

Юридически услуги в областта на семейното, наследственото, трудовото, наказателното, административното и търговското право.

За контакти на адрес: Plaza de la Generalitat 2, 2º A, C.P. 03570 VILLAJOYOSA (ALICANTE).

E-mail: eivanova-savova@icali.es                                                                                                              Тел. 642 31 80 38

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>