Испания блокира назначението на кандидат за борда на ЕЦБ

Испания блокира назначението на Ив Мерш за член на изпълнителния борд на Европейската централна банка, с което забави процеса за попълване на местата, които са ключови за справяне с дълговата криза в еврозоната, предаде “Ройтерс”.

Европейският съвет се опита да подсигури назначението на Мерш чрез т. нар. писмена процедура, с която да сложи край на продължаващия месеци спор за мястото.

Испания обаче съобщи, че е блокирала процедурата, което означава, че лидерите на ЕС ще трябва да обсъдят назначението на Мерш на следващата среща на върха в края на ноември.

Никоя друга страна официално не се е противопоставила, но ако не бъде постигнато споразумение за назначението му този месец, решението може би ще трябва да почака до декември, което означава, че позицията в борда на ЕЦБ ще е била вакантна повече от шест месеца – от края на май.

Решението на Мадрид е победа за Европейския парламент, който дълго време беше против номинацията на Мерш заради липсата на достатъчно жени в управата на ЕЦБ.

Европарламентът отхвърли номинацията му с 325 гласа “против” срещу 300 “за”, въпреки призива на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой тя да бъде одобрена.

Все още не е ясно дали Испания, която предложи свой кандидат за вакантното място, след като Хосе Мануeл Гонсалес Парамо се оттегли, ще номинира отново друг друг противник на Мерш.

Той е смятан за защитник на строгата парична политика и по този начин е близък до позициите, поддържани от германската централна банка Бундесбанк. В момента Мерш е управител на централната банка на Люксембург.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>