Испания – Алкохол и шофиране – АДВОКАТЪТ СЪВЕТВА

alcohol-coches-jovenesКакво се случва, ако шофираме пили? Колко е допустимата норма алкохол в кръвта? Специално за читателите на „Нова дума”адвокат София Николаева разяснява основните положения по тази тема.

Как се мери съдържанието на алкохол в Испания?

Съдържанието на алкохол, отчетено в дъха чрез издишване, се мери с апарат, наречен етилометър (най-разпространен е марка DRÄGER), който може да покаже резултата в милиграм за литър в издишвания въздух (mlgr/l aire espirado) или в TAAE (Tasa de Alcohol por Aire Espirado).

Когато става дума за кръвна проба, резултатът излиза в грам за литър концентрация на алкохол в кръвта (gr/l de sangre) или TAS (Tasa de Alcohol en Sangre).

Така, например, ако пробата издишван въздух покаже 0,70 мг/л, при изследване на кръвта количеството ще се удвои, заради трансформацията на мерната единица и ще получим 1,40 г/л.

Нивото на алкохол в организма има три фази:

1. Фаза на интоксикацията или подем. подем: тя е веднага след поглъщането на алкохола и бързото му разпространение в кръвта.

2. Фаза на равновесие: показва пика, съответстващ на максималната концентрация на алкохол в кръвта и съответно представлява баланса между дифузията и изчезването на алкохола.

3. Детоксикация или низходяща фаза: показва в низходящ ред постоянната скоростта на изчезване на алкохол, след като е бил разпространен в организма.

Ако пробата покаже 0,80 мг/л алкохол в издишвания въздух, трябва да минат около 8 часа, за да се елиминира напълно алкохолът от организма и етилометърът да покаже 0,00 мг/л. Алкохолът и издишвания въздух изчезва със следната скорост: между 0,10 и 0,13 мг/л на час.

Грешки в работата на етилометъра

Трябва да имаме предвид, че според Anexo III de la Orden Ministerial 3707/2006 от 22 ноември, който регулира контрола на измервателните уреди за наличие на алкохол в издишвания въздух, ако резултатът е над 0,40 мг/л и под или точно 1 мг/л може да се гарантира, че реалната концентрация на алкохол в издишвания в етилометъра въздух е най-малко резултат от умножението на 0,925 и стойността на показания резултат.

Тип шофьор

TAAE (количество алкохол в издишвания въздух)

Млади шофьори и професионалисти

0,18 мг/л

Останалите шофьори

0,29 мг/л

Tasa penal

0,64 мг/л

0,65 мг/л

0,66 мг/л

 

Административна и наказателна отговорност

Шофирането под въздействието на алкохол над допустимото количество може да бъде санкционирано с административна глоба или да бъде третирано като престъпление, затова трябва да правим следната разлика:

A) Административна отговорност:

- Когато пробата за алкохол покаже завишено количество от разрешеното в Закона за безопасността на движението – Ley de Seguridad Vial (0,50 мг/л в издишвания въздух за любители шофьори или 0,30 мг/л в издишвания въздух за професионални шофьори или млади шофьори, титуляри на свидетелство под 2 години), шофьорът ще бъде санкциониран с глоба от 1000 евро и отнемане на 6 точки.

- Шофирането с алкохол между 0,25 и 0,50 мг/л в издишвания въздух (или между 0,15 и 0,30 мг/л за професионални шофьори или млади шофьори, титуляри на свидетелство под 2 години), се наказва с глоба от 500 евро и отнемане на 4 точки.

Нарушение

Глоба

Отнети точки

Шофиране под въздействието на алкохол с до 0,50 мг/л в издишвания въздух (за нови шофьори и за професионалисти между 0,15 и 0,30 мг/л в издишвания въздух)

500€

(250€ при бързо плащане)

4 точки

Размерът на глобата се повишава, ако шофьорът е бил санкциониран за същото провинение през изминалата година

1000€

(500€ при бързо плащане)

4 точки

Шофиране под въздействието на алкохол с над 0,50 мг/л в издишвания въздух  (за нови шофьори и за професионалисти над 0,30 мг/л в издишвания въздух)

1000€

(500€ при бързо плащане)

6 точки

(*) При отказ на шофьора да се подложи на алкохолни проби или на изследване за наличие на наркотични вещества в организма

1000€

(500€ при бързо плащане)

6 точки

Шофиране под въздействието на дрога

1000€

(500€ при бързо плащане)

6 точки

(* )Възможно задържане за предполагаемо престъпление срещу безопасността на движение, съгласно член 383 от Наказателния кодекс

Във всички случаи е възможно отнемане на превозното средство, съгласно член 84 и 85 на Закона за безопасността на движението – Ley de Seguridad Vial.

B) Наказателна отговорност:

- Когато един шофьор е консумирал алкохол или има признаци за това, испанският Наказателен кодекс определя предположението като престъпление. Конкретно член 379 предвижда наказание за „този, който управлява моторно превозно средство или мотопед под въздействието на наркотици и наркотични вещества, психотропни вещества или алкохолни напитки – лишаване от свобода от 3 до 6 месеца или с глоба от 6 до 12 месеца или общественополезен труд от 31 до 90 дни и в някои случай – лишаване от право за управление на моторни превозни средства и мотоциклети за повече една и до четири години”.

- Във всички случаи на нарушителя ще му бъде наложени споменатите наказания този, когато той шофира с  0,60 мг/л алкохол в издишвания въздух или с 1,5 г/л в алкохол в кръвта.

- Когато водачът на МПС, спрян за проверка от органите на властта, откаже да даде проби, необходими за законното установяване на алкохол, дрога или психотропни вещества в организма му, ще му бъдат наложени наказанието затвор от 6 месеца до 1 година и лишаване от право за управление на моторни превозни средства и мотоциклети от 1 до 4 години. Това постановява член 383 на испанския Наказателен кодекс.

- Също така трябва да се има предвид Instrucción 3/2006 и Circular 10/2011 на Ministerio Fiscal по отношение на безопасността на движение, които при катастрофа предвиждат наказание за шофиране под въздействието на алкохол 0,40 мг/л в издишвания въздух.

Служителите на Policía Local или Guardia Civil дават инструкции на арестувания предполагаем извършител на престъплението срещу безопасността на движението и го прехвърлят на съда – Juzgado de Guardia в съответния съдебен район. Оттам призовават нарушителя на бърз съдебен процес (Juicio Rápido), при който ако обвиняемият се признае за виновен, наказанието се намалява с 1/3, като минималният срок на отнемане на шофьорската книжка може да бъде между 1 ден и 8 месеца.

Задържаният има право да поиска от Policía Local или Guardia Civil присъствието на адвокат, който да го придружава в полицията, както и в деня, в който се гледа делото по бързата процедура. Това е указано в Acta de Lectura de Derechos al Imputado no Detenido.

Ако участваме в пътен инцидент и откажем проба за алкохол или дрога, извършваме две престъпления – според членове 379,2 и 383 от наказателния кодекс, за които можем да бъдем задържани.

Как се извършва алкохолната проба (test de alcoholemia)?

Законово това е указано в член 12 на Ley de Seguridad Vial и в членове 20 и 26 на Reglamento General de Circulación.

- Както споменахме по-горе, когато става дума за отчитане на алкохола в издишвания въздух, това се извършва с етилометър.

- Необходими са 10 минути между две проби.

- Кръвната проба се извършва винаги след пробата с етилометър, освен ако това е невъзможно. Тя се заплаща, но ако е отрицателна, парите се връщат.

- Както споменахме по-горе, ако откажем пробата за дрога или алкохол, сме изправени пред ново престъпление, указано в член 383 на Наказателния кодекс. Това може да доведе до наказание. Глобата е до 1000 евро.

Шофиране под влияние на дрога - В последните години шофирането под влияние на дрога е доста често срещано явление и е много сериозен проблем по отношение безопасността по пътищата. То е причина за много катастрофи и това наложи повишаване на глобата до 1000 евро.

Алкохолни проби за пешеходци - Една от най-новите промени в Ley de Seguridad Vial задължава пешеходците, като участници в пътното движение, да се подлагат на алкохолни проби и наркотици, когато го изиска представител на властта и винаги, когато са участници в катастрофа или ако са предизвикали такава. Тази промяна предполага отговорност и ако пешеходецът откаже проба за алкохолно или наркотично въздействие, може да бъде глобен с до 1000 евро.

Статията подготви адв. София Николаева, тел. 681 046 960, www.mnestudiojuridico.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>