Испанец предлага ходещ град срещу обезлюдяването на населените места

zx450y250_2178921Изоставени къщи, празни училища, буренясали градинки и игрища, затворени здравни центрове и търговски обекти… Обикновено това се случва, когато хиляди хора напуснат родните си домове заради безработица и заминат да изкарват хляба си надалеч.

Това явление съвсем не е характерно само за бедни държави като България. Напоследък може да се наблюдава например и в Испания, Гърция, а също и в много страни от Азия и дори в САЩ. Обезлюдяването не е задължително свързано с икономическа криза. Често причина за него е динамичната промяна в начина на живот на съвременното общество, което загърбва традиционни допреди стотина години поминъци и тотално променя икономическите сектори, които развива. И се получава така, че когато работните места и ресурсите започват да се изчерпват, много населени места просто изчезват.

Това е причината испанецът Мигел Доминикес да представи своя проект на ходещ град, наречен “Very Large Structure”. Идеята му е не хората да напускат домовете си, а сградите да следват тях на местата, които изобилстват от ресурси и работа за всеки.

Специалистите коментират, че проектът на Доминикес не е първият за номадски град, и припомнят  идеята на британския архитект Рон Херън за Walking City, лансирана още през 1964 г. За разлика от него обаче испанецът доразвива тезата за местещия се град, като я допълва със съвсем приложими предложения за производство на енергия.
Понеже знам, че всички крайни идеи са утопични, аз реших да предложа една, която е реална, защитава проекта си Доминикес.

Затова проектираният от него град не се отличава с нетрадиционна визия, но за сметка на това е съвсем реално осъществим. Неговият “Very Large Structure” представлява сгради, разположени върху огромна платформа от стомана, която се движи като багер. Освен това щетите на конструкцията върху околната среда са сведени до минимум.

Дори на пръв поглед да изглежда невъзможна, непрекъснато увеличаващия се брой на обезлюдените места по целия свят рано или късно ще превърнат идеята на Доминикес в реалност, коментират специалистите.

Испанец предлага ходещ град срещу обезлюдяването на<br />
населените места Проектът за ходещия град /Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>