Иракските екстремисти искат да създадат халифат и в Испания

zx450y250_2347530След постигането на пълна победа в Ирак сунитската групировка “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) планира да създаде първия ислямски халифат в Европа, заяви вчера нейният лидер Абу Бакр ал Багдади пред иранската агенция “Мехр”.

“След пълната победа на неговите поддръжници в Ирак ще дойде редът и на Европа, където подобен режим ще бъде създаден на територията на Андалузия”, както ислямистите наричат Испания, се казва в неговото изявление.

Ал Багдади разкри плана си за управлението на бъдещия халифат, в който далите му клетва бойци ще се разпореждат с живота и имотите на европейците. Всеки от тях “е длъжен да завербува поне 10 души за поддръжници на ИДИЛ”, подчерта ръководителят на организацията. След това “ще създадем ислямски халифат във всяка европейска страна”, обеща той.

В края на миналия месец ИДИЛ обявиха създаването на халифат в завоюваните територии в Ирак и Сирия. Според известния ислямски теолог доктор Юсуф ал Кардауи обаче това не съответства на нормите на шериата, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Ал Багдади се обявява за пряк наследник на пророка Мохамед. Той е изучавал исляма в Багдадския университет и се е сражавал в редиците на иракската партизанска армия. През 2005 г. е арестуван от САЩ, четири години по-късно е освободен по неизвестни причини и през 2010 г. оглавява това, което по-късно се превръща в “Ислямска държава в Ирак и Леванта”. Поддръжниците му са известни със зверствата си срещу мирните жители.

Екстремистите, които прогониха християните от Мосул, са по-лоши от монголския лидер Чингис Хан, опустошил средновековен Багдад, заяви халдейският католически патриарх Луис Рафаел Сако, цитиран от агенция “Ройтерс”. Той осъди действията на сунитските бунтовници, които поискаха от християните или да приемат исляма, или да плащат религиозен данък, или да бъдат екзекутирани с меч. Папа Франциск осъди преследването на християните в родното място на собствената им религия.

Действията на ИДИЛ може да представляват престъпления срещу човечеството, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. /Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>