Информация за българите, живеещи в чужбина, във връзка с гласуването на националния референдум на 25 октомври 2015 г.

 LOGO transparency

Национална кампания

ГЛАСУВАНЕ ПО ИНТЕРНЕТ?

НА РЕФЕРЕНДУМА РЕШАВАШ ТИ!”

 

УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

На 25 октомври 2015 г. ние – българските граждани, ще имаме възможност да участваме в национален референдум, даващ възможност за въвеждане на още един начин за гласуване – дистанционно електронно гласуване по интернет.

Въпросът, на който можем да отговорим с „да” или „не” е следният: „ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?”

Асоциация „Прозрачност без граници” – българското представителство на международната антикорупционна организация Transparency International, Ви призовава да вземете участие в националния референдум относно въвеждането на дистанционното гласуване по интернет в законодателството в България. Предстоящият референдум ви предоставя реална възможност да се произнесете по тема, която е от значение за бъдещите избори и за развитието на страната.

Ние считаме, че българските граждани трябва да се възползват от своето неотменимо демократично право – да изразяват своята позиция като свободни хора и да влияят пряко върху управлението на страната. Активното участие в референдума ще даде важни аргументи за това, че българите са достатъчно зрели, за да използват механизмите на пряката демокрация, които в рамките на изминалите 25 години не са използвани достатъчно често.

Всички ние можем и трябва да наложим референдума като инструмент на пряката демокрация, като средство за вземане на решение по въпроси, които са важни за гражданите и за управлението на страната. На 25 октомври 2015 година ние, българските граждани, ще можем да вземем решение, което да задължи политиците да се съобразят с нашия глас и да предприемат конкретни действия съобразно волята на народа.

Нека не пропускаме тази възможност – тя е стъпка от дълъг път, който всички трябва да извървим – и политиците, и обикновените граждани, за живеем като независими, достойни и свободни граждани на модерна и демократична България! Отделете от времето си и гласувайте! Вие имате това право!

КОЙ ИМА ПРАВО ДА ГЛАСУВА?

Право да гласуват в референдума имат всички български граждани, навършили 18 години до 25 октомври 2015г. включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и имат постоянен адрес в България към 10 август 2015 г.(чл. 4, ал. 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление).

КЪДЕ ДА ГЛАСУВАТЕ?

Въз основа на подадените заявления за гласуване в чужбина, ЦИК образува над 300 секции за гласуване в 45 държави. Адресите на секциите в извън граница можете да видите в приложения файл или на интернет страницата на Министерство на външните работи на адрес:http://www.mfa.bg/bg/events/197/19/4169/index.html.

КАК ДА ГЛАСУВАМЕ?

Изборният ден на 25 октомври ще започне в 6.00 ч. и ще завърши в 19.00 ч. местно време.

Вие следва да се легитимирате пред секционната избирателна комисия (СИК) със своята лична карта. Членовете на СИК ще Ви помолят да попълните Декларация, че няма да гласувате на друго място. За ваше удобство, изпращаме като електронен файл утвърдения образец.

След вписването на данните Ви в избирателния списък ще получите от членовете на СИКбюлетина и плик.

В кабината за гласуване следва да сте сам/сама (освен случаите, когато гласоподавателят има право на придружител). Гласувайте със син химикал, като можете да изберете един от двата знака: X или V. Сгънете бюлетината и я поставете в плика. Пликът се пуска в избирателната урна.

Накрая трябва да се подпишете в избирателния списък, а членовете на СИК ще Ви върнат личната карта.

ЗА ДА Е ДЕЙСТВИТЕЛЕН ВАШИЯТ ГЛАС:

  • Отбележете само едно квадратче в бюлетината;
  • Гласувайте само със знаците X или V;
  • Отбележете вота си със син химикал;
  • Не поставяйте други знаци, рисунки, надписи или подпис и не зачертавайте бюлетината;
  • Не заснемайте начина си за гласуване;
  • Не показвайте и не обявявайте на глас в изборното помещение как сте гласувал/гласувала.

ЗА ДА НАПРАВИТЕ СВОЯ ИНФОРМИРАН ИЗБОР

С настоящия мейл изпращаме материали, които предоставят техническа информация относно гласуването и които могат да Ви помогнат да направите своя информиран избор по въпроса на референдума:

1.      Информационна брошура на Асоциация „Прозрачност без граници” с основните аргументи „ЗА” и „ПРОТИВ” въпроса на референдума.

2.      Информационен лист на Министерски съвет, предоставящ техническа информация за начина на провеждане на референдума.

3.      Решение на ЦИК, определящо държавите и градовете, в които се образуват секции за гласуване в чужбина.

4.      Адреси на секциите в чужбина.

5.      Декларация пред секционната комисия при гласуване извън страната, в която се декларира че гражданинът отговаря на изискванията за гласуване (в два формата – word иpdf).

СИГНАЛИ ЗА НАРУШЕНИЯ

Ако станете свидетел на нередности и нарушения, не се колебайте и подайте сигнал!

Сигнали и жалби за нарушения можете да подавате директно към ЦИК на следния имейл:cik@cik.bg. ЦИК е компетентна да се произнася по нарушенията в чужбина.

Копие от Вашия сигнал можете да подадете и до Асоциация „Прозрачност без граници”. Нашата организация е регистрирана официално като наблюдател на местните избори и на референдума (Решение на ЦИК № 2533-МИ-НР/09.10.2015). В офиса на организацията ни екип от правни експерти има готовност да окаже експертна помощ и да прецени към коя институция да бъде насочен сигналът. Очакваме Вашите сигнали за нарушения и нередности, включително в деня на референдума 25 октомври 2015 г., на имейл: alac@transparency.bg,vote@transparency.bg, на гореща телефонна линия: +359/ 800 11 224 (таксува се по стандартна тарифа за обаждане в България), и на стационарен телефон: +359/ 2 986 77 13.

НОВИНИ ОТНОСНО ИНФОРМАЦИОННАТА КАМПАНИЯ ЗА РЕФЕРЕНДУМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ НАБЛЮДЕНИЕТО

  • Асоциация „Прозрачност без граници поддържа специален сайт с информация относно изборния процес: www.samizbiram.bg
  • Резултати от наблюдението се публикуват и на официалния сайт на организацията:www.transparency.bg
  • Новините за кампанията „Гласуване по интернет? На референдума решаваш ти!” можете да следите от тук: https://www.facebook.com/e.vote.referendum.

 

София, 21октомври 2015project el izbori

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>