Интересни факти за Испания

18-interesni-fakta-za-ispaniq-316856Испания е една от най-старите култури в света с богато наследство, което е повлияло върху културата на цели континенти. Това е родното място на испанския език, Пабло Пикасо и Мигел де Сервантес, което привлича милиони туристи всяка година.

Испания има какво да предложи – от традиционния салам чоризо, през матадорите и фламенко танците до испанската китара.

Опознайте Испания със следващите факти: Въпреки че Христофор Колумб е италианец, той отплава за Индия под егидата на испанската монархия. Уговорката му с испанските монарси е той да бъде губернатор на всички земи, които е открил за Испания, като получава една десета от всички приходи от тях. Всичко това обаче е договорено на фона на факта, че никой не очаква той да се върне от пътешествията си.

Puerta del Sol в Мадрид е физическият център на страната. Той е маркиран като Kм 0. Мислете за него като Холивуд и Empire State Building едновременно!

Северноафриканските жители, които първи преминали Гибралтарския проток, я наричат Иберия. Това означава „земя на реки“. Когато гърците нахлули на полуострова, я нарекли Хисперия, което означава “земя на залязващото слънце” (тъй като тогава тя е най-западната точка на европейския континент). Когато картагенците идват тук около 300 г. пр.н.е., те я наричат Испания, което означава “земя на зайци”.

В Испания няма фея на зъбките.   Вместо това испанците имат една легенда, наречена Ratoncito Perez, според която детските зъби се сменят за подаръци.

Испанците посрещат Нова година със специфичния обичай, наречен „дванадесетте зърна грозде“.     Според този обичай испанците празнуват Нова година, като ядат грозде, когато часовникът удари 12 часа. Този обичай първоначално е популяризиран от испанските производители на грозде като начин да продадат излишните си плодове.

Когато мислите за зехтин, най-вероятно се сещате за Гърция или Италия. В действителност, Испания произвежда 45% от всичкия зехтин в света. Тя е отговорна и за 20% от потреблението на зехтин в света. В действителност, средният испанец изразходва близо 14 литра зехтин всяка година.

По традиция хората имат две фамилни имена в Испания – първото фамилно име идва от баща им, а второто – от майка им. Например, ако името ви е Хуан Мартин Лопес, а името на жена ви е Елена Гонзалес Гарсия, децата ви ще носят фамилите Мартин Гонзалес. Според нов закон за равенство между половете обаче тази традиция днес е променена в полза на фамилното име на майката.

Въпреки че е една от най-големите и най-могъщи държави в света, Испания не взима официално участие в Първата и Втората световна война. Въпреки че официалният им статус е неутрален, по време на Втората световна война лидерите на Испания споделят идеологията на Германия и Италия.

Подобно на Обединеното кралство, Испания също е конституционна монархия. Официално тя се нарича Кралство Испания.                                   Автор: Novini.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>