Инспекцията по труда в България: За работа в чужбина не тръгвайте без сключен договор

imagesБългарските граждани, желаещи да работят в други държави, да не предприемат рискови пътувания без предварително сключен трудов договор, както и да не използват услугите на нерегистрирани посредници по наемане на работа.
Това призовава кандидат-гурбетчиите Изпълнителната агенция “Главна инспекция по труда” /ГИТ/ в България.
Предупрежденията й са във връзка със зачестили случаи на наши сънародници, измамени с обещания за осигурена сезонна работа в чужбина.
Търсещите работа в чужбина могат да зададат всички свои въпроси за осъществяването на трудова дейност зад граница на телефона на ГИТ 00359 2 8101747.
Допълнителна информация и консултация те могат да получат и от интернет страницата на инспекцията -www.gli.government.bg.
На нея са посочени данни за контакт с дирекциите “Инспекция по труда” в България, както и с дирекция “Международна трудова миграция”.
Внимавайте много с посредническите агенции, предупреждава ГИТ.
Преди да заминете на работа в чужбина трябва да имате подписан индивидуален трудов договор за наемането ви от чуждестранния работодател с превод на български език, напомнят реда от инспекцията.
Ако това не е изпълнено, посредникът трябва да възстанови изцяло разходите за престой и транспорт на изпратените от него работници.
В дирекциите “Бюро по труда”, както и на интернет страницата на Агенцията по заетостта – www.az.government.bg, в раздел “Фирми посредници”, всеки месец се обявява актуализиран списък на регистрираните фирми за извършване на посредническа дейност по наемане на работа.
В него са посочени и разкритите от всеки посредник офиси, както и регистрираните посреднически договори с чуждестранни работодатели.
Основната причина за възникващите проблеми с българските гурбетчии е “уреждането” на работата от нелицензиран посредник.
Хората се съгласяват да заминат без договор и без да сa проверили условията за труд в съответната държава, което после им струва скъпо и довежда до сериозни проблеми с компетентни органи в приемащата страна.
Много българи попадат в трафика на хора с цел трудова експлоатация, което е криминално деяние. /newsbg.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>