Инициатива за гласуване чрез интернет

Инициативен комитет създаден от сдружение НЕО /Национално експертно обединение/ внесе в Народното събрание уведомление за стартиране на подписка за свикване на референдум. Допитването до хората ще бъде за въвеждане на гласуване чрез Интернет. Мотивите на Инициативния комитет:

Защо? За всички нас Интернет е много повече от средство, чрез което общуваме по-лесно с хората около себе си и с тези, които са далеч. Значителна част от социалната ни дейност се осъществява с помощта на информационните технологии. Именно затова целта ни е да улесним упражняването на правото на глас от големи групи интелигентни и свободомислещи хора.

За кого? Нашите сънародници зад граница; активно работещите – знаещи и можещи хора; майките с малки деца, които трудно могат да намерят и минутка свободно време за себе си; младите и мотивирани студенти, които достатъчно трудно съчетават ученето, работата и прибирането до родните места, хората с увреждания и всички онези активни и ангажирани хора, за които времето не е само пари, но и ограничен ресурс. Но тези изброени групи са само малка част от съвременното българско общество, за което Интернет е не само средство, но и начин на живот. Само няколко минути престой в глобалната мрежа са необходими за организиране на пътуване и почивка. Електронното пазаруване отдавна не е лукс, а необходимост. Чрез Интернет се срещаме виртуално с клиенти, институции, с приятели, които са на хиляди километри разстояние. Намираме работа по Интернет, учим, развиваме се, плащаме своите сметки и данъци. Неслучайно редица държави, например Австрия, Франция, Германия, Норвегия, Португалия, Швейцария, Испания, Италия, Румъния, Великобритания, Финландия, Естония, Бразилия, САЩ, Австралия са интегрирали изцяло системи за онлайн гласуване или са в процес на въвеждане чрез организирането на пилотни регионални проекти.

Правата ни. За всички НАС би било много по-удобно, практично и ефективно да не обвързваме упражняването на избирателните си права с посещението на определено място в почивните дни. Да си спестим дългото чакане на опашки и пускането на хартиена бюлетина, за която не се знае как ще бъде попълнена и от кого ще бъде преброена. Всички НИЕ имаме право не само на глас, но и на свободата да изберем как да упражняваме това право. И не само защото онлайн гласуването е неизбежното бъдеще на всички модерни общества и нации, но и защото ние, активните хора на България имаме правото да бъдем граждани без да се налага да преобръщаме собственото си ежедневие, да ангажираме колеги, роднини и близки само за да можем да упражним едно от основните си граждански права.

Как е възможно? Поверили сме парите и личните си данни на глобалната мрежа. Толкова ли е трудно да се намери начин да упражним и изборните си права чрез нея? В модерно общество, насочено към защитаване на гражданските ни права и правото на личен избор, възможността за онлайн гласуване е вече не привилегия, а необходимост. Дава ни се право да изпълним задълженията си към държавата, използвайки Интернет – можем да плащаме осигуровки, данъци, такси, сметки, да подаваме данъчни декларации и други официални документи онлайн, всички свързани с това да бъдем отговорни граждани на държавата, в която живеем. Защо упражняването на законното ни право на глас не може да става чрез Интернет? Не е ли редно да имаме възможност да упражняваме и гражданското си право си по същия начин?

Намаляване на разходите. Непрекъснато говорим за намаляването на публичните разходи, за правилно разходване на публичните бюджети. Икономическата криза оказва своето негативно влияние върху всеки един от нас. В настоящия момент развитието на технологиите е достигнало такъв етап, че осигуряването на възможност за гласуване по Интернет би довело до значително намаляване на разходите за провеждане на избори, ограничаване на възможността за изборни манипулации, повишаване на избирателната активност и по-висока сигурност при упражняването на вота в сравнение с традиционните системи за гласуване.

Обръщаме се към всички наши сънародници в чужбина, които искат да подкрепят подписката – свържете се с нас чрез сайта neo-bg.org или страницата ни във Фейсбук https://www.facebook.com/pages/%D0%9D%D0%95%D0%9E/239305629499006#

За контакт и повече информация:
info@neo-bg.org
neo-bg.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>