Инес Аримадас – противничката на независима Каталуния

0000363162-article2Извеждайки партията си начело на нетипичните избори в Каталуния вчера, Инес Аримадас, местен лидер на партията “Гражданите” (“Сиудаданос”), пожъна плодовете на своето решително противопоставяне на процеса на постигане на независимост на областта, пише Франс прес.

С над 25 процента от гласовете и 37 депутати в регионалния парламент, партията на Аримадас става първа в Каталуния. Тя няма да управлява, защото е в позиция на малцинство спрямо депутатите, подкрепящи независимостта, но постигна напредък.

“Социалното мнозинство иска съюз с Испания и Европа”, заяви вчера вечерта усмихнатата Аримадас в победната си реч. “Националистическите партии не могат повече да претендират, че говорят от името на цяла Каталуния”, допълни тя.

През последните години тази 36-годишна брюнетка, адвокатка по професия, се наложи в медиите и в парламента на Каталуния като една от главните фигури на борбата срещу отцепническите планове.

Тя определи като “удар срещу демокрацията” приемането, на сесиите на 6 и 7 септември, с малко мнозинство на привържениците на независимостта в регионалния парламент, на закона, позволяващ организирането на 1 октомври на незаконния референдум за самоопределяне.

Тя обвини след това каталунския лидер Карлес Пучдемон, отстранен от власт и избягал в Белгия, че е въвлякъл областта в един “кафкиански” процес.

“Вие не обичате да се изправяте лице в лице, господин президент”, му каза тя тогава. “Вие не обичате да водите диалог, да дебатирате, да преговаряте с хората, които не са като вас”, допълни тя.

Родената в град Херес де ла Фронтера, в южната област Андалусия, Аримадас е учила право и бизнес администрация и е прекарала една година като студентка по програмата “Еразъм” в Ница. След това, преди повече от десет години, тя се установи като частен адвокат в Каталуния.

Омъжена за Хавиер Сима, бивш политик, привърженик на независимостта, оттеглил се от обществения живот, Аримадас присъства през 2010 г. на митинг на “Гражданите”, създадена през 2006 г. като реакция на корупцията и каталунския национализъм.

Аримадас става член на партията през следващата година и започва шеметен възход до избирането й за депутатка в регионалния парламент в края на 2012 г.

0000363162-article2Тя се налага бързо като лидер на “Гражданите” в Каталуния, докато председателят и основател на партията Алберт Ривера тръгва да превзема Мадрид, за да затвърди либералната партия на национално равнище.

Лидер на опозицията в каталунския парламент от 2015 г., тя се отличи с комуникативните си способности и с усета си да формулира проблемите, наричайки призивите за независимост “речитатив”, а референдума за независимост “неверендум” (постоянно повтарящ се вот, организиран с идеята, че в крайна сметка избирателите ще гласуват за предложения на референдума въпрос, само за да не чуват повече за него – бел. ред.).

Изправена пред един национализъм, който тя определя като “изключващ”, Аримадас се превърна в говорител на стотици хиляди испанци, които като нея са дошли от други провинции, за да работят в богатата Каталуния и да участват в икономическия й подем.

Макар бившият френски премиер Манюел Валс, роден в Барселона и привърженик на единството на Испания, да казва, че се “възхищава” на речите на младата жена, тя си навлече гнева на привържениците на идеята за независимост. Нурия Гисперт, бивш председател на каталунския парламент, каза, че е по-добре тя да се върне в родната си Андалусия.

Заявената цел на Аримадас беше “да сложи край на процеса” за обявяване на независимост на Каталуния, но въпреки историческия изборен резултат от вчера тя не я постигна.

Андрес Родригес Бено, преподавател по международно частно право в университета “Пабло де Олавиде” в Севиля разказва, че неговата студентка Аримадас, която била “бляскава, но резервирана”, забелязала, че някои нейни колеги подправят оценките си по чужди езици, за да спечелят стипендии по програмата “Еразъм”. Тя ги издала на ректора, който извършил разследване, поверил фактите и наказал виновните. “Това е един стриктен и държащ на закона човек. С нея можете да забравите думата “корупция”, казва нейният бивш преподавател. /БТА/

По публикацията работи: Елка Василева

ДНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>