Инвеститори от Близкия изток тласкат напред пазара на луксозни имоти в Испания

Снимка: Pixabay

 

 0000225245-article3

Инвеститори от Близкия изток са сред основните двигатели на търсенето на луксозни имоти в Испания, пише онлайн изданието TheMoveChannel.com.

Пазарът на имоти в Испания винаги е бил популярен сред чуждите купувачи, но британците – най-голямата група чужденци, инвестиращи в имоти, са лидери в по-ниския ценови сегмент на пазара на ваканционни жилища.

След референдума за Brexit и резкия спад на британската лира интересът на британците към по-скъпите имоти в Испания рязко се охлади за сметка на най-евтините жилища. Така във високия сегмент от ваканционния пазар вече преобладават гражданите на държави извън Европейския съюз (ЕС) и най-вече – от Близкия изток.

„Профилът на купувачите на луксозни имоти в Испания се променя“, коментират от консултантската компания Knight Frank. Латиноамериканците продължават да са активни на пазара в Мадрид, а швейцарците имат интерес най-вече към Ибиса и Балеарските острови.

Купувачите от Близкия изток засега са концентрирани в Марбея. Запитванията на близкоизточни инвеститори за луксозни имоти в региона са скочили над 2,5 пъти само за една година – през 2015 г. спрямо 2014 г., отчита агенцията.

Провинция Каталуния също е популярна сред близкоизточните инвеститори в луксозни имоти. Тя е най-предпочитана от купувачите от Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Нарастващият интерес на купувачите на луксозни имоти от Близкия изток може да се обясни с програмата на Испания за „златни визи“ – издаване на постоянно разрешително за пребиваване в страната срещу инвестиция за минимум 500 хил. евро.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>