Името на носителя на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса се появи в Панамските документи

zx450y250_2737982source-dnevnikИмето на носителя на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса и това на бившата му съпруга му Патрисия се появиха в “Досиетата от Панама”, съобщи електронното издание “Ел Конфиденсиал”, което е партньор на консорциума, разследващ казуса.

В документите се посочва, че перуанският писател е “бил много близо до това да контролира компанията Talome Services Corp.” заедно с Патрисия. Това се е случило в кратък период през 2010 г.

Самият писател отрича тези информации и обявява в “Туитър”, че е много тъжен и ядосан. Казва, че никога в целия си живот не е ималникаква сметка в данъчни убежища.

Посочва се, че семейство Льоса са купили чрез посредник офшорната компания като са ползвали услугите на кантората “Мосак Фонсека”. Компанията е била със седалище на Британските Вирджински острови.

Изданието съобщава, че подставеното лице, чрез което Льоса са притежавали за около месец компанията, е изпратило писмо до адвокатите на кантората да премахнат имената на писателя и тогавашната му съпруга от списъка на акционерите. мейлът е с дата 6 октомври 2010 г. Ден след това Льоса получава Нобеловата награда.

Шест дни по-късно акциите на семейството преминават в ръцете на руски граждани.

Издателството на Льоса в Испания – Carmen Balcells, обяви, цитирано от местните медии, че тази информация е много странна за тях и увери обществеността, че семействот на Льоса никога не е имало офшорни сметки и че е коректно към данъчната система на Испания. Писателят понастоящем живее в тази страна. По повод наградата от издателството посочват, че шведската академия, който присъжда Нобел, се е свързала с Льоса на 7 октомври, а наградата е връчена чак през декември 2010 г. / Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>