Има рискове Испания да не изпълни целта си за намаляване на дефицита през 2013 г.

Deficit 2Съществуват някои рискове Испания да не изпълни целта си за намаляване на дефицита през 2013 г., така че ще бъдат необходими нови усилия, предупреди управителят на испанската централна банка.

Въпреки че има рискове, надяваме се да изпълним тази година целта за намаляване на дефицита до 6.5% от БВП, изтъкна той пред бюджетната комисия в Конгреса на депутатите. Той изрази  задоволство, че Испания изглежда излиза от втората рецесия през тази продължителна криза, настъпила след спукването на балона на недвижимите имоти през 2008 г.

Според него напредъкът в консолидирането на бюджета не бива да прикрива факта, че необходимите усилия за оздравяване на испанските държавни финанси остават много големи. Той предупреди, че в резултат на това изпълнението на бюджета за второто полугодие ще трябва да бъде много стриктно във всички държавни администрации, за да се избегне излизане от рамките в края на бюджетната година.

По думите му постигането на средносрочната цел за бюджетна стабилност ще наложи допълнителни корекции, тъй като възстановяването на растежа ще бъде постепенно.

В края на 2011 г. Испания прие златно  правило, вписващо принципа за бюджетна стабилност в Конституцията, към която в началото на 2012 г. беше  прибавен органичен закон, определящ границата на структурния дефицит до 0.4% от БВП от 2020 г.

Испанското правителство очаква бюджетен дефицит от 6.5% през 2013 г. след преразгледания към понижение дефицит от 9.07% за 2011 г. и 6.84% през 2012 г. Испания е поела ангажимента да го намали до 5.8% през 2014 г.

Сред факторите, засилващи бюджетния дефицит, е държавният дълг, който се очаква да достигне 92.2% от БВП през 2013 г. и 98.9% през 2014 г. /Източник: Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>