Има още заразени с дифтерия в Испания

0000266545-articleРойтерс, архив

Осем деца и един възрастен са носители на инфекцията. борантите от Агенцията за обществено здраве в Каталуния съобщиха за още един ваксиниран, но заразен възрастен мъж, от обкръжението на откритите преди седмица инфектирани от дифтерия осем деца.

Диагнозата на мъжа е поставена след изследване на около 30 възрастни, близки роднини на 8-те деца, носители на дифтерия. Той от своя страна би могъл да зарази още хора, най-вече неваксинирани.

Източникът на заразата е 6-годишно момче от Хирона, което още се бори за живота си в интензивното отделение на болница “Vall де Hebron“ в Барселона.

Въпреки че внезапното изникване на инфекцията всява паника както в Испания, така и в цяла Европа, лекари са обнадеждени, че ще успеят да овладеят ситуацията.

Практически те отрекоха възможността от масово разпространяване на заразата сред още деца и възрастни и обещават, че до 7 дни случаят ще бъде затворен.

В началото на седмицата испанските медии алармираха, че за първи път от 30 години на Стария континент е регистриран случай на дифтерит – дете на 6 години изпадна в тежко състояние след заразяване. Неговите родители предпочели да не го ваксинират срещу дифтерия и други живото застрашаващи инфекции.

По публикацията работи: Катя Димитрова / Днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>