Има ли светлина в тунела за пазара на имоти в Испания?

imagesВъпреки че е твърде рано за радост, забавящият се спад на цените на имотите е повод за по-оптимистични нагласи за бъдещето на пазара.

Сривът на имотния сектор в Испания през 2008 г. допринесе сериозно за кризата в страната, а цените на имотите продължават да падат въпреки засилената активност на чуждестранните купувачи, пише онлайн изданието Property Showrooms.

Какво може да се направи, за да настъпи обрат?

За премиера Мариано Рахой отговорът е справяне с безработицата. В интервю за в. Financial Times той обясни, че единственият начин отново да се стимулира икономиката е испанците да бъдат върнати на работа. Това ще съживи местния пазар на имоти и ще предотврати резкия ръст на проблемните кредити.

Реформите, въведени от правителството в тази сфера, вече са се отразили позитивно на заетостта, твърди Рахой. Промените на пазара на труда пък дават на бизнеса значително по-голяма възможност за гъвкавост що се отнася до наемането на работна ръка.

Въпреки че Испания очевидно все още не е преодоляла трудностите, има признаци, че политиките на Рахой започват да дават резултат. Предварителни данни на Националния статистически институт показват, че някои икономически показатели бавно се подобряват.

Въпреки че е твърде рано за радост, забавящият се спад на цените на имотите е повод за по-оптимистични нагласи за бъдещето на пазара. За жилищния пазар на Испания има надежда, че местната активност ще се завърне през идните години, докато чуждестранните купувачи продължават да поддържат сектора жив, възползвайки се от ниските цени.

По статията работиха: Цветина Борисова, редактор Миглена Иванова /investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>