Имало едно време една телевизионна водеща, която станала кралица

zx450y250_2326777Имало едно време една телевизионна водеща, която напуснала работа, за да се омъжи за принц. На следващата година, в деня на официална церемония за награждаване на носителите на отличие, връчвано от негово име, тя го накарала да пропусне обяда и да се упражнява с речта си. Наблюдателите на кралската фамилия веднага забелязват разликата в онази нощ, преди девет години. Вместо обичайната за него тежка реч с очи, забити в текста, принцът поставил акценти върху някои основни фрази и поглеждал напред, за да представи на публиката лауреатите, сред които са американският икономист Пол Кругман и италианският писател Клаудио Магрис, разказва “Уолстрийт джърнъл”.

“Може да се каже, че беше добре трениран”, коментира Алфредо Урдачи, бивш шеф на телевизионната водеща, а сега ръководител на фирмата за връзки с обществеността “Лузиана”, който описва подготовката в интервю.

Днес водещата на новинарска емисия, превърнала се в принцеса, става кралица Летисия, след като съпругът й сяда на испанския трон като крал Фелипе VI.

През изминалите десет години според хора, близки на двойката, нейната подготовка и познания в сферата на медиите, произхода й от средната класа и способността й да приема критика спомогнаха той да се оформи за ролята, която сега се очаква да изпълни – да се опита да възстанови конституционната монархия, така че да е по-угодна на обикновените испанци, които често поставят стойността й под въпрос.

“Тя влияе на принца от ден първи”, смята Удачи и допълва, че след като са се оженили, той сякаш е слязъл по-близо до населението и е станал по-земен. Разбира се, неговите наблюдения не са коментирани от кралската администрация.

41-годишната Летисия Ортис е родена в град Овидео в семейството на провинциален журналист и медицинска сестра. Сега тя се превръща в първата обикновена гражданка, и то разведена гражданка, която приема титлата кралица в Испания. Подобни бракове между кралски особи и обикновени хора през последните години се наблюдават и във Великобритания, Швеция, Норвегия и Холандия.

След като 76-годишният баща на принца – крал Хуан Карлос, обяви на 2 юни, че абдикира от трона, испанските медии се обединиха около определението “кралицата от средната класа”. Британските медии пък я определиха като “Кейт номер 2″, оприличавайки модните й предпочитания на тези на друга стилна бивша обикновена гражданка – Кейт Мидълтън, херцогиня на Кеймбридж.

46-годишният Фелипе, който се превръща в най-младия настоящ крал в Европа и е 11-ият член на династията на Бурбоните на испанския трон, ще се нуждае от пълните симпатии на масите, които той и кралицата могат да спечелят, коментира изданието.

Имало едно време една телевизионна водеща, която станала кралицаФотограф: PoolReuters

Историческото постижение на баща му, довел Испания до демократично управление след смъртта на диктатора Франциско Франко през 1975 г., бе замъглено от скорошни скандали и икономическата криза, която подкопа вярата на испанците в националните институции.

През последните дни в страната се активизираха множество организации, които поставиха урни с питане дали Испания трябва да загърби монархията за сметка на превръщане в република. Изследване от този месец, проведено от политически неутралната агенция “Метроскопия”, показа, че 62 процента от испанците искат референдум на някакъв етап, макар че 49 процента засега засвидетелстват своята подкрепа към Фелипе.

След като стана известно, че Хуан Карлос се оттегля от трона, младата двойка положи усилия, за да се показва по-често под светлините на прожекторите и медиите. Двамата се появяваха на обществени места заедно с дъщерите си – 8-годишната Леонор и 7-годишната София. Миналата седмица кралската администрация създаде и свой профил в “Туитър”.

“Управлението на Фелипе и Летисия ще бъде много различно. Ще бъде по-модерно, открито и прозрачно”, коментира вестник El Pais през май в свой портрет на бъдещата кралица.

Хора, близки до двойката, коментират, че Фелипе е скромен и любезен – черти, които рядко се асоциират с Хуан Карлос, който се наслаждаваше на пищен и охолен живот през по-голямата част от управлението си.

Имало едно време една телевизионна водеща, която станала кралицаФотограф: Jon NazcaReuters

Летисия обаче му помогна той да се превърне в по-добра обществена личност. Според поне дузина техни близки тя го е измъкнала от кръга на аристократични, стари приятели на парите от неговата младост. Накарала го е например да приеме поканата за вечеря в дома на Хоакин Сбина, известен певец, познат със своите републикански виждания, допълва Урдачи. След това певецът описва срещата и впечатленията си от нея в редица интервюта, както и в своя книга.

Когато Летисия и Фелипе официално се сгодяват в края на 2003 г., след като се запознават на вечерно парти около година преди това, тя вече е правила репортажи от Кота нула след атаките от 11 септември в Ню Йорк, както и от Ирак по време на навлизането на сили на САЩ в страната.

Новините, че е била омъжени преди това за гимназиален учител, шокират традиционните монархисти в Испания. Римокатолическата църква обаче се намесва и потушава шума, като позволява църковен брак на двойката, тъй като първият й брак според канона е невалиден заради неговата кратка продължителност и факта, че той е бил само граждански, но не и църковен.

Като принцеса в началото Летисия се бори да спечели симпатиите на испанците, които често са я критикували като дистанцирана и хладна. Тя си спечели тяхното съчувствие обаче, когато сестра й Ерика се самоуби през 2007 г.. Освен това е уважавана и заради поркрепата си за множество каузи, свързани с проучвания на редки болести, с образованието и храненето.

Някои обаче гледат на възкачването й на трона редом с нейния съпруг като заплаха за оцеляването на монархията. Мигел Рои, критик на монархията и автор на книга за Летисия от 2011 г., твърди, че на нея се гледа с недоверие от страна на твърдите роялисти, тъй като някои от роднините й са изявени републиканци. Традиционалистите също така се притесняват, че отварянето на кралската фамилия към жена от средната класа разкъсва нейната мистика.

“В дългосрочен план, тя ще допринесе за разпадането на монархията, тъй като я превръща в място за обикновените граждани, твърди Рои и допълва, че следващата логична стъпка е хората да започнат да се питат защо въобще е необходим кралски наместник в държавата. /Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>