Икономическият растеж в Испания се очертава слаб през 2014 г.

crisis2_largeИкономическият растеж в Испания се очертава слаб през 2014 г. – между 0.5% и 1% и страната трябва да засили  кредитирането на домакинствата и компаниите, за да се надява на по-бързо възстановяване след две години рецесия, сочи проучване.

През 2014 г. испанската икономика ще отчете положителен растеж, но прекалено слаб и така това ще бъде седмата поредна година на рецесия или икономическа стагнация, се посочва в проучване на висшето търговско училище.

Прогнозата съвпада с очакванията на консервативното правителство за нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0.7% след вероятния спад от 1.3% през 2013 г.

Четвъртата икономика в еврозоната излезе от рецесия през третото тримесечие на миналата година със скромен растеж от 0.1%.

Според проучването, ако бъдат изпълнени някои условия, през 2015 г. може да се наблюдават наченки на по-здраво икономическо възстановяване. Сред тези условия е и необходимостта да продължи подкрепата на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Училището призовава ЕЦБ да реагира, ако самите банки не започнат стъпки за кредитиране на домакинствата и малките и средни предприятия, тъй като според авторите на проучването без това няма да има подем нито на потреблението, нито на инвестициите.

Испанските банки, които през 2012 г. получиха европейска помощ от 41.3 милиарда евро, силно укрепнаха под натиска на властите и вече дават така лесно кредити въпреки високата безработица (близо 26%) и все по-големия брой фалити на компании.

Според испанската централна банка заемите, отпуснати на домакинствата, са намалели през ноември с 4% на годишна база, докато кредитите за  предприятията са се стопили с 8.3%. /Дир

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>