Икономиките на Франция и Испания със силно представяне през второто тримесечие

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000243855-article3

Две от най-големите европейски икономики – Франция и Испания – показват сигнали за нова инерция през второто тримесечие, съобщава Bloomberg.

Франция се радва на най-силната си последователна експанзия от 2011 г., като растежът се ускорява с 0,5% на тримесечна база, насърчен от износа и инвестициите. Бизнес нагласите се подобриха след избирането на Еманюел Макрон за президент през май. Макрон обеща да направи френската икономика по-конкурентна.

В Испания, четвъртата по големина икономика в еврозоната, БВП се разширява с 0,9% през второто тримесечие, което е най-резкият ръст от 2015 г.

Данните за еврозоната, Германия и Италия през второто тримесечие, отбелязани със звездичка, са прогнозите на икономистите, анкетирани от Bloomberg. Графика: Bloomberg

Австрийската икономика също расте с темп от 0,9 на сто, което е най-доброто й представяне от над шест години. Данните подкрепят положителната оценка на Европейската централна банка (ЕЦБ) за икономиката на еврозоната. Потребителското доверие и бизнес нагласите е подобряват.

„Сегашната позитивна циклична динамика увеличава шансовете за по-силен от очакваното икономически подем“, каза президентът на ЕЦБ Марио Драги при последното заседание на ЕЦБ на 20 юли.

С положителното развитие на икономиката централните банкери се надяват да насърчат инфлацията, което пък ще позволи свиване на безпрецедентните стимули, прилагани през последните три години. Инвеститорите следят всяка дума в изявленията на банката, за да открият сигнали кога и с какъв мащаб ще се осъществи свиването. Според сегашния план програмата за изкупуване на облигации трябва да приключи в края на тази година.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Бойчо Попов
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>