Икономиката на Испания ще се свие с 1% – 1.5% през настоящата година

imagesВ интервю испанският икономически министър Луис де Гиндос прогнозира, че икономиката на Испания ще се свие с между 1% и 1.5% през настоящата година.

Настоящите официални прогнози на испанското правителство са за спад на икономиката с 0.5%, като преди известно време редица правителствени източници предположиха, че свиването на икономиката ще бъде около 1%. Испания преговаря с Европейската комисия за отпускане на по-голям срок за понижение на бюджетния дефицит на страната. По-късно през седмицата испанското правителство ще представи повече детайли относно плановете за свиване на държавните разходи и бюджетния дефицит.

Испания ще обяви в петък втори пакет от структурни реформи, но се очаква те да представляват само преработка на предварителното оповестените мерки от премиера Рахой. Той каза, че неговият фокус ще бъде насочен върху мерки за стимулиране на растеж, а не такива, които целят допълнителни съкращения.

От друга страна, Испанската централна банка, ЕК и МВФ прогнозират спад на четвъртата по сила икономика в еврозоната от около 1.5% през 2013 г.

Де Гиндос посочи, че вижда слаб растеж на икономиката на Испания през следващата година. /dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>