Икономиката на Испания расте и без правителство

Снимка: архив, Ройтерс

 

 0000223402-article3

Испанската икономика преодолява политическата безизходица и расте с повече от очакваното през второто тримесечие благодарение на инвестициите и износа, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се разширява с 0,8% спрямо първоначално отчетените 0,7%. На годишна база прирастът е от 3,2%, а новите работни места през периода са 484 хил.

Инвестициите са нагоре с 1,3%, а строителството се разширява с 0,9 на сто. Износът е с 4,3% повече. Потреблението на домакинствата остава високо, което засенчва потиснатите правителствени разходи, след като страната се мъчи да излезе от политическата задънена улица. Изпълняващият длъжността премиер Мариано Рахой не успява да сформира правителство след два вота.

Данните идват, преди Рахой да проведе вот на доверие на 31 август в опит да изкара втори мандат. Въпреки че Народната партия постигна предварително съгласие с либералите от Ciudadanos, Социалистическата партия отказва да го приеме. Без нейната подкрепа, дори и ако гласуват въздържал се, Рахой най-вероятно ще изгуби вота и испанците ще трябва да идат до урните за трети път тази година.

Освен това Испания може да изпусне крайния срок през септември да внесе проектобюджет за 2017 г., който трябва да бъде представен в Брюксел до октомври.

След като избегна глоба за това, че през 2015 г. бюджетният дефицит бе над европейските ограничения, действащият икономически министър Луис де Гуиндос коментира, че Испания е готова да намали бюджетния недостиг под 3% от БВП до 2018 г., както бе договорено с европейските власти.

Администрацията на Рахой очаква икономиката да порасне с 2,9% през тази година, преди ръстът да се забави до 2,3 на сто през 2017 г.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Десислава Попова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>