Икономиката на Испания е постигнала най-силния си ръст от шест години

13830748961767През последното тримесечие БВП се е разширил с 0,3%, данните обаче още не са потвърдени от националната статистика и централната банка.

Икономиката на Испания е нараснала с най-бързия си темп от почти шест години насам през последното тримесечие на 2013 г., което подхрани надеждите, че страната най-накрая здраво е стъпила на пътя на възстановяването, пише FT.

Икономическият министър Луис де Гиндос съобщи пред парламента, че през последните три месеца на миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) се е разширил с 0,3%, след като през третото тримесечие нарасна с 0,1%. „За първи път от началото на кризата ние сме в различен сценарий“, коментира де Гиндос.

Данните обаче все още не са потвърдени официално от централната банка и статистическия институт на Испания. Въпреки това има достатъчно сигнали, че доверието в испанската икономика се засилва и инвеститорският интерес се завръща.

Най-важното е, че в страната, в която всеки четвърти е безработен, вече се наблюдава плавен спад на нивото на безработица. Миналия месец броят на регистрираните безработни намаля с близо 108 хил. души. Намаление на регистрираните безработни се отчита за трети пореден месец.

Една от причините за намаляването на безработицата обаче е, че много от имигрантите, които бяха най-силно засегнати от тенденциите на пазара на труда, се завърнаха в родните си страни. Освен това голяма част от дългосрочно безработните вече са отпаднали от статистиката, тъй като са изгубили правото да получават помощи.

Повечето анализатори обаче са единодушни, че има тенденции за обрат на пазара на труда, подхранен от реформите на правителството, приети през 2012 г., както и намаляването на цената на труда, което привлече инвеститори.

„Създаването на нови работни места през последните месеци е осезаемо. Това се е изненада за повечето от нас“, коментира пред изданието Марсел Янсен, експерт по пазара на труда и професор по икономика в Autónoma University в Мадрид. „Данните от есента насам показват ясно, че има възстановяване. Трудно е все още да се каже колко устойчиво е това възстановяване, но данните определено са над очакванията“, допълва той.

Добри новини излязоха и от сектора на услугите в Испания, който през декември отбеляза най-бързия си растеж от шест години насам. Проучванията на бизнес доверието, както и на потребителското доверие, също показаха, че компаниите и домакинствата започват да чувстват обрата.

Испания вероятно преминава през ранния етап на класически цикъл на възстановяване, пише изданието. Свиването на цената на труда доведе до ръст на конкурентоспособността, последван от ръст на износа, което позволи на бизнеса да направи нови инвестиции в оборудване и да наеме нова работна ръка. Евентуално може да се очаква ръст на вътрешното търсене и на данъчните постъпления в близко бъдеще.

Основният въпрос, който в момента занимава икономистите, е колко бързо и колко далеч ще се разпространят позитивните сигнали в по-широката икономика. Някои анализатори предупреждават, че резкият ръст на инвеститорския интерес към Испания е на изчерпване. /Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>