Израел търси 3500 български строители, приема всички


От август Израел облекчава чувствително условията за наемане на български строители, съобщи Димитрина Костадинова, шеф на дирекция “Международна трудова миграция и посредничество” в Агенцията по заетостта. Според решението на смесения комитет за прилагане на спогодбата за обмен на работна ръка между двете страни от 17 юли българите вече няма да доказват с трудови книжки и други документи професионален стаж и квалификация, а ще могат да се възползват от офертата, ако покажат практически умения. За целта специална комисия в София ще отсява кандидатите с изпит.

Спогодбата стартира от началото на годината. Въпреки интереса първите 2 групи от общо 100 души се събраха трудно точно заради строгите изисквания за удостоверяване на предишния опит.

“Убедихме израелците, че за безработните удостоверяването на трудов стаж, както и разходите за превод и легализация са сериозна бариера и те уважиха аргумента ни”, уточни Славка Радева, шеф на отдел “EURES и международни спогодби” в Агенцията по заетостта.

Намаляват се съществено и претенциите към възрастта на кандидатите. Първоначално те трябваше да са до 40 г., сега се дава шанс на всички между 25 и 50 г. В Израел има бум на строителството, издигат се ударно и жилищни, и офис сгради, обясняват от агенцията.

Поисканите от България работници са 3500, но предприемачите твърдят, че ще им трябват и повече.

Търсят се главно кофражисти (майстори на индустриален строителен кофраж и на дървен кофраж) и арматуристи. Те са 70% от търсените работници. Другите две желани специалности са мазачи и майстори на керамични облицовки на подове и стени. Условие е кандидатите да могат да разчитат строителни планове.

При попълване на апликационната форма в бюрото по труда кандидатът посочва една от четирите специалности, по която ще доказва умения. Желаещите трябва да са български граждани, да не са работили досега в Израел. Не се допускат хора, които имат там роднини от първа степен – например баща и син. Изключение се прави за братя и сестри.

Кандидатите трябва да са физически издръжливи, тъй като трудът е много тежък, а и сега температурата в Израел е около 45 градуса. Допълнително предизвикателство е и работата на височина.

Не е нужно владеене на език. В Израел има достатъчно български евреи, както и рускиговорещи, които посредничат при контактите на наетите с предприемачите, обясни Радева.

Важно изискване е чистото съдебно минало. Съветваме кандидатите, които имат дребни провинения преди години, да подадат молба за заличаване на присъдата, защото в противен случай отрязват шансовете си, казват от агенцията.

Одобрените на изпита се отсяват допълнително от компютърна програма за подбор на случаен принцип в Службата за населението и имиграцията към Министерството на вътрешните работи на Израел.

Трудовият договор се подписва за 1 г. с възможност за продължаване до 3,5 г., смятано от датата на влизане в държавата.

Стартовата заплата е 1800 щ.д., която може да нарасне до 2000, ако се работи над задължителните 211 часа. За допълнителните часове заплащането е по по-висока тарифа. Отделно работодателят прави месечен депозит по 180 долара по сметката на всеки работник, която се държи от ПИБА (израелската служба по заетостта). Набраната сума се изплаща след приключване на трудовия договор и при напускане на Израел. Това е като обезщетение за евентуален бъдещ период на безработица, обясни Радева.

“Условията, при които се настаняват работниците ни, са изключително добри”, разказа Димитрина Костадинова, която преди дни провери на място как се спазва спогодбата. Според документа българите могат да бъдат настанени максимум до 6-има в стая, като на всеки трябва да има поне 4 кв. м лично пространство.

“Това, което видях, бяха наши в 2 мезонета, които имаха идеални условия – дори компютър, така че контактите им със семействата бяха безплатни”, разказа Костадинова.

Наемът е до 500 шекела, което е по-малко от 90 долара.

Процедурата по кандидатстването е безплатна. Всеки за собствена сметка обаче заплаща полета си до Израел. Заминаващите имат медицинска застраховка, която покрива разходите при евентуално заболяване, и осигуровка срещу трудова злополука.

Новите условия ще бъдат популяризирани и сред емигрантите ни в Испания, Португалия, Гърция, Кипър, където се предполага, че има квалифицирани строители, останали без работа в кризата, които биха могли да се пренасочат.

Терористичният акт в Бургас не би трябвало да отблъсне желаещите българи, твърдят от Агенцията по заетостта. Експерт от Израел, дошъл преди дни, обяснил, че там атентат не е имало от 10 г. Мерките за сигурност били безпрецедентни. Ако човек работи легално и спазва законите, нямало от какво да се притеснява и можел да разчита на съвсем спокоен живот.

ЛИЛЯНА ФИЛИПОВА /

/24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>