Изказване на испански министър ядоса Каталуня и Страната на баските

images

Двата испански региона – Каталуня и Страната на баските, известни със силните си движения за независимост, реагираха гневно на речта на министъра на отбраната Педро Моренес, който каза, че военните са подготвени и спокойни въпреки “абсурдните провокации”, предаде “Ройтерс”.

“Военните са подготвени, те са спокойни… и не реагират на абсурдни провокации”, каза Моренес, без да назове директно нито един регион. Той също така посочи въоръжените сили като пример за единство, честност, щедрост и смелост.

След смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 г. Испания даде повече правомощия на 17-те автономни региона в областта на образованието и здравеопазването, както и правото да използват местния си език.

Испанската икономическа криза обаче доведе до напрежение в регионите, особено в Каталуня, където голяма част от местните хора са убедени, че ще бъде по-добре, ако се отделят в независима държава.

Председателят на каталуснкия парламент Нурия ди Жисперт определи коментарите на Моренес като провокация и отпратка към започналия в Каталуня процес. “Не трябва да се тревожим за армията”, каза тя в интервю за каталунската телевизия в понеделник. “Има малко на брой провокации, почти никакви, идващи от Каталуня”, допълни Ди Жисперт.

Ролята на военните все още е деликатен въпрос в Испания, където по-старите поколения помнят диктатурата на Франко. През октомври каталуснки членове на Европейския парламент написаха писмо до еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг, за да изразят опасенията си от серията заплахи за използване на въоръжена сила срещу каталунското население.

Говорителят на баския парламент каза пред местния канал ETB, че коментарът на министъра е бил неуместен. “Не знам дали е искал да провокира с думите си, но те бяха неуместни”, допълни той. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>