Издаване на българско свидетелство за управление на МПС за български граждани, пребиваващи в чужбина

índiceВсеки български гражданин, пребиваващ в чужбина, с изключение на държавите-членки на ЕС, може да подаде заявление за подмяна на свидетелство за управление на МПС в дипломатическо или консулско представителство.

В представителството, в което има техническа възможност, консулското длъжностно лице при приемане на заявлението заснема с цифрови устройства подписа и лицето на заявителя.Консулското длъжностно лице при приема на заявлението, въвежда в автоматизираната информационна система: 1. личните данни от заявлението; 2. информация за приложените документи; 3. подписа и 4. снимката на заявителя и регистрира заявлението като “Искане за издаване на СУМПС”.

Искането за издаване на СУМПС се изпраща в отдел «Пътна полиция» при СДВР по електронен път чрез защитена комуникационна връзка. В срок до 5 работни дни СДВР, по електронен път, връща отговор до представителството относно възможността за издаване на СУМПС. В случай, че има пречка за издаване на СУМПС поради определени несъотвествия на попълнените данни, СДВР изпраща до представителството по електронен път указания за отстраняване на несъответствията. Представителството в срок до 7 работни дни уведомява заявителя. В случай, че в срок до един месец от уведомяването всички несъответствия не бъдат отстранени, процедурата по искането за издаване на СУМПС се прекратява от СДВР.

В представителствата, в които при приемане на заявлението няма техническа възможност за заснемане с цифрови устройства на подписа и лицето на заявителя, лицето подава заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС, като към него прилага и снимка.

Приетите по този начин заявления за издаване на СУМПС могат да се изпращат от представителствата до МВнР по служебен път или чрез сертифицирана за пренос на ценни пратки фирма, осъществяваща куриерски услуги. Заявленията се изпращат чрез фирмата, осъществяваща куриерски услуги, ако в страната на пребиваване се предлага услугата “препращане чрез куриерска фирма” и заявителят е заплатил за тази услуга.

След издаване на СУМПС от СДВР, то се изпраща чрез МВнР до представителството, което уведомява заявителя за издадения му документ в срок до 7 работни дни. Министерството на външните работи може да изпраща персонализираните свидетелства за управление на МПС до представителствата по служебен път или чрез сертифицирана за пренос на ценни пратки фирма, осъществяваща куриерски услуги, ако заявителят е поискал използването на услугата “препращане чрез куриерска фирма” и е заплатил за тази услуга.

Срокове за издаване на свидетелство за управление на МПС

– (само при подмяна на СУМПС) – срокът е до 90 дни.


Източник на информацията: Министерство на външните работи (МнВР)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>