ИД иска арабско господство в “Ал Андалус”

0000350795-article2Испания е по-застрашена от ислямистки тероризъм в сравнение с други европейски страни. Историята и географията катализират тази опасност. А “Ислямска държава” /ИД/ си е присвоила целта да възстанови арабското господство в “Ал Андалус”, пише Дойче веле.

Ница, Берлин, Лондон, Стокхолм, а сега и Барселона: терористи вече на няколко пъти целенасочено газят хора, врязвайки се с превозни средства в множеството.

Вчерашните атентати в Каталуния са най-тежкото терористично нападение в Испания след 11 март 2004 година. Тогава в четири регионални влака избухнаха бомби, които убиха 191 души. Вече близо 13 години в Испания сякаш беше спокойно, нямаше ислямистки тероризъм. Но опасността очевидно дремеше в лицето на много хора, живеещи по периферията на испанското общество.

Второто поколение мигранти от Северна Африка, млади мъже от марокански или тунизийски семейства, на пръв поглед добре интегрирани в страната, често пъти обаче подвизаващи се в света на дребната престъпност: тъкмо тази група хора стават с предимство жертва на пропагандата и облъчването, които проникват в техните среди.

В социалните мрежи техни братя, братовчеди и приятели непрекъснато ги подканват да предприемат нещо – например, срещу несправедливата война в Сирия. Или пък да се присъединят към “Ислямска държава”. Откакто обаче ИД изгуби големи територии в Сирия и Ирак, терористите все по-често атакуват цели в Европа.

Шок и ужас, но не изненада

Притегателната сила на джихадистите от така наречения “халифат” действа и в Испания. Тук тя дори е още по-интензивна, отколкото другаде в Европа, защото са налице два допълнителни катализатора: географията и историята.

Най-много потенциални терористи испанската полиция е успяла да изолира както в големите градове, така и в испанските ексклави в Северна Африка – Сеута и Мелиля.

Още Ал Кайда пишеше в програмата си, че целта е да “да бъде възвърната арабската Ал Андалус”. Тъй че от “Ислямска държава” просто са копипействали тази точка.

Вече отдавна има сигнали за предстоящи терористични нападения в Испания. В този смисъл случилото се в четвъртък е шок, но не и изненада.

Испанските власти до момента вършат добра работа – и през годините са успели да предотвратят доста нападения. Само през тази година арести бяха извършени на Майорка, на Канарските острови и в континентална Испания. Но в днешните времена абсолютната сигурност е нещо непостижимо.

По публикацията работи: Елка Василева

Днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>