ИСПАНИЯ – ЗДРАВНАТА РЕФОРМА И ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ НЕЯ

imagesОколо 500 000 чужденци, които пребивават на територията на Испания, без документи от този момент остават без възможност да ползват системата на здравно осигуряване.

Вече не е достатъчно само да си регистриран в съответното кметство и да имаш адресна регистрация, за да можеш да посетиш лекар.

Никое лице на територията на Испания няма да има право без документ за легално пребиваване да ползва нейното здравно осигуряване.

Ще бъдат обслужвани само спешните случаи и майчинството.

Здравните власти смятат, че в последствие това ще калкулира още повече разходи.

Много важни в това отношение са случаите с Двустранните Международни спогодби в системата на здравното осигуряване, но тъй като има не малко държави без такива двустранни договори публичната здравна система на Испания е ограничила предоставянето на здравна помощ.

Притежателите на здравни права са всички испанци и чужденци пребиваващи на територията на Испания, като предоставянето на здравна помощ от сега нататък ще е много по ограничено.

От тук нататък ще имат право на здравна помощ тези, които покриват условието на осигурен в следните случаи:

- Работник, който работи за чужда или за собствена сметка, регистриран, към социалното осигуряване – в случай , че му се плаща здравно осигурителна вноска или мутуа.

- Ситуация на пенсионер към системата на социалното осигуряване.

- Получаващ помощи от Социално Осигуряване, включително помощите за безработица или субсидиите.

- Тези които са изчерпали помощите или субсидиите за безработица и фигурират в съответната служба на SERFEV, вписани, като търсещи работа.

- Генерализира се ситуацията на зачислен, към социално осигуряване с медицинска помощ.

Остават без здравна помощ всички онези, които към настоящия момент са без документи.

В случай, че са европейци или чужденци с разрешение за работа, имат медицинска помощ онези, които докажат, че нямат финансова възможност, за да отидат на частен лекар.

Също остават без медицинска помощ испанци и чужденци по – големи от 26 години, които не влизат в никоя от четирите предишни категории, и които имат достатъчно постъпления по големи от определеното от закона.

Правото на Универсална здравна помощ, универсилизира здравната помощ по спешност и включва незащитените лица, на които в този случай се оказва пълна помощ.

Тук влиза майчинство, раждане и пост родилен период, по малки от 18 години, каквато и да е тяхната националност, както и ситуация на 65 % инвалидност.

За останалите случаи се предвижда заплащането на публичната здравна помощ.

Спестените пари според властите ще са между 900 и 1 000 милиона Евро.

Инструкциите за предоставяне на  медицинска помощ на емигранти без документи:

1. Чужденците без официално пребиваване в Астурия и без доходи продължават да се ползват от безплатна медицинска помощ до края на август 2012 година без необходимост да бъдат осигурявани.

2. Чужденците без документи  и без доходи, които са подали и очакват документи се включват в специална система /SIPRES/  и им се дава код на лице чужденец, без възможност за плащане, като SIP.

3. На хората споменати по горе им се осигурява базова помощ от това естество.

4. Рецептите на тези хора ще са бели и цялата сума за лекарствата ще се покрива от тях самите.

5. Чужденците регистрирани, като пребиваващи в Испания, малолетни и непълнолетни, бременни жени, по време на раждане и след родилен период продължават да получават здравна помощ при същите условия, както испанските граждани.

6. Чужденците, които не са регистрирани, като пребиваващи в Испания получават здравна помощ по спешност, каквато и да е причината, докато имат право на постоянна медицинска помощ.

От друга страна Испания има проблем с европейските граждани, които са здравни емигранти поради факта, че здравните осигуровки в страните им не могат да покрият разходите по тяхното лечение.

Всяка автономна област има разпоредби на вътрешно ниво да прилага или не общите разпоредби по начин, който сметне за най -удачен за интересите на областта.

Автор: Aдвокат Жасмина  Стойкова – Сеговия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>