За 10 месеца емигрантите са пратили над 1,42 млрд. лв. в България

emigranti_bigОт началото на 2016 г.  до края на октомври сънародниците ни зад граница са изпратили над 1,424 млрд. лв. в България. За същия период на 2015 г. те са пратили 1,413 млрд. лв., показват данни на Българска народна банка (БНБ).

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция. Близо 325 млн. лв. са изпратили българите от Съединените щати, а за 10 месеца от Испания са дошли 283 млн. лв. Работещите в Гърция са пратили на семействата си над 110 млн. лв.

За периода януари-октомври 2016 г. от Великобритания са дошли над 105 млн. лв., показват още данните на БНБ. Най-малко пари са дошли от Кипър – 4,4 млн. лв., и Русия – 7,1 млн. лв. Българските граждани, живеещи в Германия, пък са пратили над 91 млн. лв. Парите от Турция пък са в размер на 23,4 млн. лв.

Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната.

Сама по себе си тази статистика не е голяма новина, но е поредното доказателство, че емигрантите имат огромно влияние върху българската икономика. Всъщност средствата, които те пращат на семействата си тук, до преди няколко години надвишаваха многократно размера на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната.

За първите десет месеца на 2016 г. преките инвестиции в България възлизат на 942 млн. евро, като са по-ниски с 46,1% (806,2 млн. евро) спрямо януари – октомври 2015 г., когато възлизаха на 1,748 млрд. евро. Само в рамките на октомври те намаляват с 25,2 млн. евро, докато през същия месец на миналата година са се увеличили със 137,8 млн. евро, показват предварителните данни на БНБ.

От януари до октомври дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) възлиза на 302,8 млн. евро. Той е по-нисък с 668,2 млн. евро от дяловия капитал, привлечен през същия период на миналата година, когато беше 970,9 млн. евро.

Данните са предварителни и с отчета за ноември 2016 г. ще бъдат направени ревизии на данните за януари – октомври 2016 г., уточняват от централната банка.

Тенденцията е парите, които сънародниците ни зад граница изпращат в България, да нарастват. Причината е, че нивата на безработицата в Европейския съюз (ЕС) драстично намаляха и почти достигнаха нивата си отпреди кризата от 2008 г.

На трудовия пазар в ЕС безработните са 20,4 млн. души, или нивото на безработица е 8,3 на сто. Това е най-ниското ниво от февруари 2009 г. насам, показват последните данни на Евростат.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>