За трафик на хора: Екстрадираха 8 българи в Испания

0000349276-article2На аерогара София днес бе осъществена процедура по предаването на осем български граждани на испанските власти. Тя се извърши със съдействието на служители на бюро “Сирене” в дирекция “Международно оперативно сътрудничество” съгласно Европейска заповед за арест, издадена от Кралство Испания, съобщиха от МВР.

Осемте българи са били качени във военен самолет, изпратен специално за целта.

Предадените са били установени като участници в организирана престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация в Испания, Германия и Швейцария в хода на проведена на 26 юни т.г. международна операция с название “Европа”, след разследване, започнало в края на 2015 г. и интензивен обмен на оперативна информация.

Според схемата, по която е работила организираната престъпна група, набирането на жертвите у нас се е извършвало чрез измама, възползвайки се от техния социален статус. Пристигайки в Испания, групата налагала своите условия на експлоатация върху тях, като не се е колебаела да използва насилие и заплахи.

Жените били принуждавани да крадат пари, кредитни карти и ценности от клиентите си, които след това са продавани на нелегалния пазар.

Групата работела при строго установени йерархични нива и имала пълен контрол над проституцията в района на Марбея. Установено е, че част от парите, получени от престъпната дейност, бивали декларирани като приходи от продажба на животни и се използвали за закупуване на движими и недвижими вещи.

В операцията са участвали служители на отдел “Трансгранична организирана престъпност” в ГДБОП, Специализираната прокуратура, както и Централната бригада за трафик на хора при Генералната дирекция на полицията в Испания.

По публикацията работи: Василия Пейчева

Днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>