За живеещите в чужбина – възстановяване на суми за лечение в България

medicos21Ако на български граждани, живеещи в страни-членки на Европейския съюз и здравноосигурени според местното законодателство, по време на летния отпуск в България им се наложи да ползват спешна или неотложна медицинска помощ, тя трябва да им бъде оказана безплатно срещу представянето на валидна Европейска здравна карта от съответната държава.
Ако в лечебното заведение все пак поискат заплащане, потърпевшите могат да подадат жалба в Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/.
Оказването на спешна или неотложна помощ в България е безплатно, срещу представянето на Европейската здравна карта.
Нарушение е, ако въпреки това в лечебното заведение в България поискат заплащане за тази помощ, която е покрита от НЗОК, каза пред “Български новини” Тодор Буковски, експерт в НЗОК.
В такива случаи и при условие, че здравната помощ е предоставена от лекари и лечебни заведения, сключили договор с НЗОК, потърпевшите трябва да подадат жалба в Районната здравноосигурителна каса или направо в Централното управление на НЗОК.
Към оплакването трябва да се приложи и копие от фактурата от плащането, посочи Тодор Буковски.
Самото възстановяване на сумата трябва да се уреди чрез компетентната здравна институция в държавата по местоживеене, обясни експертът.
На възстановяване подлежи тази част от сумата, която би била заплатена от НЗОК за аналогично лечение на осигурено лице. /newsbg.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>