За евроизборите ще бъдат разкрити 191 секции в 64 страни

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

 0000281965-article3

Разкрити са 191 секции в 64 страни за изборите за членове на Европейския парламент на 26 май т. г., информира говорителят на ЦИК Александър Андреев на редовен брифинг на Комисията днес, цитиран от БТА. Най-големите секции са в държавите членки на ЕС – във Великобритания – 24, в Испания -16 , в Германия – 24, в Гърция – 13 и във Франция – 10. За сравнение на евроизборите през 2014 г. общия брой секции са били 179 в 35 държави, като във Великобритания – 25, в Германия – 10, намалени в последствие на 8, в Испания – 46, в Гърция – 11 и във Франция – 12, посочи Андреев.

Общо 14 сигнали и 10 жалби е разгледала ЦИК до сега от началото на кампанията. Шест от сигналите са във връзка с предизборната кампания основно заради неправилно отразяване на платените платформи в телевизиите, позоваване на социологическите проучвания и др. Жалбите срещу решения на ЦИК са 25, висящи са две.

Заявления за регистрации като наблюдатели на изборите са подали седем неправителствени организации, като 5 от тях вече са регистрирани. Общият брой на заявените наблюдатели е 63 от различните седем организации. Европейски младежки форум и ПАЧИС са чуждестранните организации, подали искане за наблюдатели.

На среща в ЦИК вчера са проведени консултации за назначаване на наблюдатели в секциите извън страната за предстоящите избори с участието на всички парламентарно представени партии и коалиции плюс представител на Реформаторския блок, каза Александър Андреев.

Говорителят информира още, че днес в ЦИК на среща с главния прокурор, МВР и ДАНС и ръководството на комисията са обсъдени мерките по осигуряване на националната сигурност и вътрешния ред по време на изборния ден и деня преди изборите, както и киберсигурността в ЦИК, каза още Андреев.

Утре ръководството на ЦИК ще се срещне с президента и по-рано през деня с вицепремиера Томислав Дончев, информира говорителят.

На 11 май, събота, изтича срокът, в който хората с трайни увреждания могат да подадат заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. Те се подават в общината, района или кметството по местоживеене и може да се изпратят и по електронна поща, факс или от упълномощено лице. Към него трябва да бъде приложено удостоверение от ТЕЛК и НЕЛК или медицинска епикриза, че лицето не може да се придвижи до секцията. Също на 11 май изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес, на адрес извън постоянния адрес.

На 13 май изтича срокът за назначаване на членовете на секционните комисии извън страната. Следващата седмица ще започне и обучението на районните избирателни комисии. Днес и утре започва доставянето на машините за гласуване, като крайният срок за инсталиране на софтуера е до 15 май, съобщи Андреев.

По отношение на инициативата за разкриване на допълнителните секции в Гърция заради почивните дни и многото пътуващи българи, той каза, че е добре тези, които ще пътуват, да се запознаят предварително с условията за това.

Той уточни, че ако няма подадено предварително заявление за гласуване в чужбина, трябва да се попълни декларация, че лицето не е гласувало на друго място и с лична карта или паспорт ще може да упражни правото си на глас. Ако са подали заявления да гласуват извън страната, гласоподавателите трябва да проверят дали имената им са вписани в списъците за гласуване в съответната секция, където ще гласуват.

В момента няма окончателни данни за това колко българи имат право да гласуват в евроизборите, предстои тези данни да бъдат предоставени от ГД ГРАО след изготвяне на избирателните списъци, каза още Александър Андреев.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Ралица Пейчева
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>