Заявления за гласуване в чужбина вече могат да се подават и на страницата на ЦИК

images

Електронната форма на заявление за гласуване в чужбина вече е активна на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК).

С промените в Изборния кодекс българите зад граница вече могат да подават заявление за разкриване на секция там и през електронна платформа на сайта на ЦИК.

Българите в чужбина ще могат да гласуват само за партия или коалиция. За да бъдат разкрити секции обаче е нужно до 11 април да заявят желанието си, че искат да гласуват извън България, пред дипломатическото или консулското представителство на страната в съответната държава, в която се намират.

Там, където България няма дипломатическо или консулско представителство, избирателни секции се образуват при наличие на съгласие на приемащата държава и на не по-малко от 100 избиратели, подали заявления, че искат да гласуват. В населените места, където има дипломатическо или консулско представителство, избирателни секции се образуват при наличие на не по-малко от 20 избиратели.

Ако български гражданин зад граница не е включен предварително в избирателните списъци в съответната държава, в която живее, но има право да гласува, може да бъде вписан от секционната избирателна комисия на място.

Когато срокът за валидност на паспорта или личната карта на избирателя е изтекъл, той се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическо или консулско представителство на България, че е подал заявление за продължаване на срока на валидност или за издаване на нов паспорт или лична карта. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>