Защо и кои упражнения са ни нужни – 2 част

422942_2534525369970_1699696943_n

( Продължението…) Упражненията , които изискват минимално мускулно напрежение предотвратяват натрупване на млечна киселина в тъканите.

– „ Защо? “ – попитала Скуката. Те се извършват с дълбоко дишане. А, това означава, че кръвта се алкализира и насища с кислород. При тежките “ спортове “, при ускореното кръвоснабдяване се напряга сърцето. Дишането е повърхностно. Диафрагмата не изпълнява своята роля и сърцето се натоварва да помпи допълнителни количества кръв за цялото тяло.

При леките упражнения, които се извършват с дълбоко дишане, диафрагмата играе ролята на второ сърце и изпомпва кръв с натиск и върху коремната кухина и върху гръдната такава. Това подпомага сърцето, а не го претоварва с излишно натоварване.

При всекидневно практикуване на леки упражнения ( в комбинация и с индивидуален подход към реално здравословно хранене ) може да се спаси живота ни, колкото и да е застрашен. Леките упражнения и дълбокото дишане възстановяват и режима на вегетативната нервна система. Тя превключва буквално на възтановителен режим и това ни дава сили и енергия за дълго време.

Леките разхлабващите упражнения допринасят при разтягането на мускулите, да се изтласка венозната от тъканите ни, която е застояла и след това с отпускането да нахлуе свежа кръв в тях. Тези упражнения не натрупват млечна киселина в тъканите. Пулсът е спокоен и човек диша пълноценно. Разтягането отваря и поддържа енергийните ни канали, както и нервите и стимулира оттичането на лимфата.

Два примера за леки упражнения с постепенно бавно разтягане на мускулите от легнало положение:

- Лег по корем ( легнало положение на тялото ) – единият крак свит в коляното, зад гърба захванат с двете ръце над глезена се издърпва и задържа в това положение, смяна на крака.
- Тилен лег по гръб ( легнало положение на тялото ) – единият крак свит в коляното, захванат с двете ръце под коляното се издърпва към гърдите, задържане, смяна на крака.

!!! При изпълнение на разтягащите упражнения е важно да спазваме следните инструкции:

- Дишаме спокойно и равномерно!

- Разтягаме мускулите бавно…, докато почувстваме леко напрежение! !!! Не бива да стигаме до болка!

- Съсредоточваме вниманието си върху разтегнатия мускул или мускулна група, а останалата част на тялото е отпусната!

- Изпълняваме разтягането бавно и постепенно със задържане в крайната фаза: 6 – 8 секунди!

- Разхлабването след задържането е 2 – 4 секунди и сменяме крака!

- Повторенията на всеки един крак са 5 – 7! !!! Сами решаваме колко повторения да направим, следейки се!

Статията подготви: Диетолог Екотерапевт – Теодосия Станева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>