Защо дерайлиралият в Испания влак се е движил толкова бързо

1375050072813Започва разследването на най-сериозната железопътна катастрофа в Испания от десетилетия насам, при която загинаха поне 80 души, а други 94 бяха ранени. Най-важният въпрос, на който следователите ще трябва да отговорят, е защо влакът се е движил с толкова висока скорост, пише Reuters.

Ден след катастрофата, машинистът на влака, който дерайлира в покрайнините на град Сантяго де Компостела, беше в болница под полицейско наблюдение, но не е арестуван.

Съдия от региона Галисия нареди на полицията да разпита машиниста Франсиско Хосе Гарсон като заподозрян по случая, както и да изземе черната кутия на влака.

52-годишният машинист има 30-годишен опит, заявиха от държавната железопътна компания Renfe. Испанските медии съобщиха, че той е влязъл в остър завой с поне два пъти по-висока скорост от разрешените 80км/ч

Много вестници публикуваха и откъси от Facebook страницата му, където Гарсон се хвали, че кара влакове с висока скорост. Рано в четвъртък профилът му в социалната мрежа беше закрит.

Машинистът не е коментирал катастрофата и от Reuters не са успели да намерят семейството му или да установят дали е наел адвокат.

Представители на железопътните синдикати казаха, че е прекалено рано да се каже дали вината е била на машиниста.

“Човешката грешка винаги е една от възможностите, но в защита на човешката грешка, какво имаме… имаме технологии, които са за това… но е много трудно да се каже какво се е случило, без да сме чули, например, думите на машиниста в онзи момент”, обясни Мигел Анхел Силеро, отговорник по транспорта за един от най-големите испански синдикати UGT.

Докато полицията и съдията разследват дали машинистът е проявил небрежност, Министерството на благоустройството даде началото на техническото разследване. Renfe и Adif, държавната компания за жп инфраструктура, също разглеждат случая.

Кадри от охранителни камери показват как влакът с 247 души на борда се забива в бетонна стена, а вагоните се врязват един в друг.

Две системи за безопасност

Дерайлиралият влак е от серията 730, използвана от Renfe за скоростната мрежа Alvia, която е по-бърза сравнение с обикновените влакове. По нея все пак композициите не се движат толкова бързо, колкото влаковете AVE, кръстосващи Испания с още по-висока скорост.

Влакът е изработен в периода 2007-2009г., но е модернизиран през 2012г., за да може да използва дизел гориво. Локомотивът, който е част от цялата композиция, е предназначен е за движение по обикновени и високоскоростни релси, които използват две различни системи за безопасност за регулиране на прекалено високата скорост.

По високоскоростните отсечки, влаковете използват системата European Train Control System (ETCS), която автоматично забавя влака, ако той се движи прекалено бързо. По неофициални данни обаче тя не е била инсталирана по цялото протежение на тази отсечка.

По бавните отсечки, влаковете работят със системата ASFA, която предупреждава машиниста, че влакът се движи прекалено бързо, но не забавя машината автоматично.

На мястото на трагедията, само на 3 километра от гарата на Сантяго де Компостела, влакът минава през градска зона по стръмен завой. Според двама експерти, в този момент влакът е използвал по-старата система за безопасност ASFA.

Професор Роджър Кемп, сътрудник в британската Royal Academy of Engineering споделя в интеренет коментар: “Когато машинистът напуска високоскоростната отсечка, за да влезе в по-бавните релси, точно преди да приближи гарата, трябва да е имало поне визуални сигнали, предупреждаващи за намаляване на скоростта, ако не и звукови сигнали и електронна система за контрол на скоростта.”

Местните медии съобщиха, че представители на железопътните синдикати повдигнаха въпроса дали високоскоростен влак като този е трябвало да се движи по трасе със завои, предназначено за влакове, движещи се с по-ниска скорост.

Източник, близък до ADIF, заяви, че системата за безопасност е работила нормално и че час по-рано друг влак е преминал без проблеми.

Влакът, пълен със семейства, отиващи на гости на роднини, и гуляйджии, тръгнали към горемия християнски фестивал в деня на Свети Яков, се е движел по разписание и не е закъснявал.

Седемчасовото му пътуване започва в северния регион Гарсия точно навреме в 15:00 централно европейско време. Влакът се разбива в 20:41, две минути преди планираното му пристигане на гарата. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>