ИСПАНИЯ – ЗАПОЗНАВАНЕ С ИСПАНО – БЪЛГАРСКАТА ТЪРГОВСКО – ПРОМИШЛЕНА И ТУРИСТИЧЕСКА КАМАРА

Испано-Българската Търговско Промишлена и Туристичeска Камара (по-долу за краткост наричана “Камарата”) е нестопанска организация, чиято основна цел е да улесни и гарантира икономическите и търговските връзки между испански и български фирми.

Интересна е историята  на създаването й.

На 13ти юли 2007г., по инициатива на испанската неправителствена организация “Асоциация на Предприемачите на Енарес“, (“Asociación de Empresarios del Henares” или “AEDHE”), с любезното съдействие на Посолството на Република България, бе проведенa инвестиционно – икономическа презентация на България с участието на тогавашния Търговско-икономически съветник и настоящ почетен председател на Камарата, г-жа Мая Станилова.

“Асоциация на Предприемачите на Енарес” e организация с нестопанска цел с междусекторен характер, чиято дейност се развива в така наречения Коридор на Енарес.

Създадена е на 27ми септември 1977г., по силата на Закон 19/1977.

Във въпросната асоциация са съсредоточени най-големите индустриални фирми от цитирания по-горе Коридор на Енарес, състоящ се от няколко селища в рамките на Община Мадрид с център Алкала де Енарес. Коридорът на Енарес е най-развитата индустриално област, както в Мадридска община,  така също и в цяла Испания.

Презентацията на Република България е уговорена и активно подпомагана от Президента на Асоциацията на Предприемачите на Енарес, г-н Хесус Мартин, през месец май същата година, по време на проведените срещи на икономическите съветници на няколко избрани държави, между които и Република България, в рамките на известния ежегоден испански форум “IMEX – Internacionalización de la Empresa Madrileña” (“ИМЕКС – Интернационализация на Мадридските Фирми”, форум организиран от едно от най-престижните испански списания с икономическа насоченост, стимулиращ излизането на испанските фирми на международния пазар).

Самият Хесус Мартин е един от основателите и основните представители на Камарата.

Той е  личност с много интересна биография, включваща математическо и икономическо образование, както и безценен опит като ръководител, дългогодишен предприемач и участник в редица местни и международни бизнес проекти.

Следва да се подчертае и дългогодишния му опит на множество ръководни постове в испанския публичен сектор – позиции, които подпомагат добрата работа на Камарата и лансирането й в Испания.

Презентацията преминава при изключително голям интерес от страна на участващите фирми.

В срещата взимат участие и представители на ROCA (една от най-известните на международния пазар испански фирми, която не се нуждае от представяне, също с присъствие в Алкала де Енарес), които споделят своето задоволство от бизнеса си с България.

Именно на тази среща е взето решение за откриването на процедура по побратимяването на Алкала де Енарес с град Пловдив.

Пловдив е избран като един от важните  индустриални центрове на България, в  който предприемачите от Алкала имат намерение да инвестират.

Във връзка с това е решено да се организира бизнес делегация на предприемачите от Алкала в България – гр.София и гр. Пловдив в периода 26 – 30.11.2007г.

Организацията на тази бизнес мисия е поета от Президента и изпълнителния директор на AEDHE от испанска страна и от Службата по Търговско Икономическите Въпроси към Посолството на Република България в Мадрид от българска страна.

Именно по време на бизнес –  мисията в България, на която присъства  и тогавашният тъговски съветник в Посолството ни, г-жа Мая Станилова, е взето и решението за създаването на Испано-Българската Търговско Промишлена и Туристичeска Камара със седалище в Мадрид.

Основното ядро на основателите на Камарата са именно предприемачите от индустриалната област Алкала де Енарес.

По-късно към тях се присъединяват и други испански бизнесмени и така, в резултат на търговските контакти с български фирми и търговски асоциации в България и Испания, се създава Испано–Българската Търговско-Промишлена и Туристичeска Камара.

Тя е регистрирана през месец юни 2010г.

Погледът на Испано-Българската Търговско-Промишлена и Туристическа Камара е насочен към създаването на икономическa синергия между България и Испания и установяването на връзки между възможно най-голям брой бизнесмени и официални организации от двете страни.

В съвременна Европа на 27-те държави-членки, в която макроикономическата ситуация в Испания е влошена от финансовата криза и последвалата я икономическа рецесия, докато в България икономиката бележи ръст, високо ниво на интернационализация и желание за постигане на максимална конкурентоспособност (тоест, ситуацията се инвертира), се изискват нови идеи, както и бързи и ефикасни решения, с цел да се използват възникналите ниши.

Испанските основатели на Камарата са подпомагани от енергичен екип от млади специалисти – българи, напълно интегрирани с испанското общество като Генералният секретар, Росица Йонова, търговският директор и главен юрист, Дора Пощакова, и административният директор, Александър Митев. Камарата се представлява и от почетния й председател, Мая Станилова.

В широкия спектър на услугите, които Камарата предлага влизат богата гама от правни услуги (обхващащи сферата на испанското, българското и общностното търговско, банково, трудово и емиграционно право), фискални услуги (обхващащи консултантски, счетоводни и финансови съвети и дейности), дейности по документален мениджмънт, преводачески услуги, бизнес и логистична подкрепа, подробности, за които могат да бъдат разгледани на електронната страница на Камарата: www.camarahispanobulgara.com

В лицето на Камарата испанският, а и всеки чужд предприемач  може да намери надежден партьор при  опита си да навлезе в българския пазар.

Същото важи с пълна сила и  за българските фирми, решили да се наложат на испанския пазар.

Когато се навлиза в  нова страна, е необходимо да се направи качествен анализ на пазара в нея с цел определянето на конкретната пазарна ниша.

Това е особено важно, ако навлизащата фирма желае да се насочи към зрели и високо конкурентни пазари.

Испано-Българската Търговско-Промишлена и Туристичeска Камара извършва проучвания на пазара и анализи на конкуренцията и на силните и слабите й страни, с което се стреми да улесни клиентите си в решението да излязат на съответния пазар.

Понастоящем и въпреки  условията на сериозна икономическа криза в цяла Европа, организацията  се развива добре и успешно подпомага търговските връзки между  двете държави.

Материалът подготви адв. Дора Пощакова – www.poshtakova.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>