Зам.-министър:Италианците почиват по три месеца на година

Изказването на Джанфранко Полильо предизвика възмущението на италианските синдикати, според които той говори неверни неща.

Член на правителството на Марио Монти предизвика смут в Италия, като обяви, че италианците почиват по три месеца на година, докато икономиката в страната е в криза и застой, съобщава в. “Република”.

В интервю за италианското издание зам.-министърът за икономическото развитие Джанфранко Полильо посочи, че според негова проверка италианците работят средно по девет месеца, а през останалото време почиват.

Много работници допълвали ваканцията си с още почивни дни благодарение на болнични листове.

Това изказване само може да затвърди стереотипното мнение на северните партньори на Рим в ЕС за “мързеливите средиземноморски членове” на съюза.

То би могло да бъде възприето и като илюстрация, че Италия не иска или не може да приложи мерките за икономии и за затягане на коланите.

Изказването на Джанфранко Полильо предизвика възмущението на италианските синдикати, според които той говори неверни неща.

Заради кризата италианците вече харчат по-малко за почивки, но са запазили традицията да са във ваканция през целия август.

 

На фона на това изказване дойде и призивът на италианския премиер Марио Монти към италианските депутати да ускорят разглеждането и приемането на закона за реформа на пазара на труда, който е в парламента от три месеца.

Законът улеснява уволняването на служители и ограничава сключването на временни трудови договори и отпускането на нови помощи за безработни.

Според синдикатите той ще увеличи съкращенията, а според икономистите няма да направи по-гъвкав италианския трудов пазар, нуждаещ се от коренна промяна. /vesti.bg

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>