България – Закон за пенсионирането – промени

imagesОт 01.01.2012г. се прие поредната пенсионна реформа, свързана с промени в условията за придобиване на право на пенсия съгласно българското законодателство.

Тези промени засягат и българските граждани, които живеят извън пределите на страната.

За лицата, които се пенсионират по условията на ІІІ категория труд съгласно Кодекса за социално осигуряване(КСО) от 31 декември 2011 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца за жените и мъжете до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете.

За лицата, които нямат достатъчно стаж, същите придобиват право на пенсия от 2012г при навършване на 65-годишна възраст за жените и за мъжете и не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж, като възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца до достигане на 67 години.

За лицата, които се пенсионират по по Закона за отбраната на въоръжените сили, по закона на МВР, Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стажа и следователите, същите придобиват право на пенсия от 1 януари 2012 г. при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети на действителна служба по посочените закони.

Успоредно с това с приетите промени в КСО от 01.01.2012г. започва плавно увеличаване и на изискуемият осигурителен стаж за пенсиониране с по 4 месеца за мъжете и жените до достигане на 37години стаж за жените и 40г за мъжете.

Промените засягат и категорийните работници, като от 01.01.2012г. лицата които са работили по условията на съответната категория труд ще се пенсионират при изпълнение на три задължителни условия:

- Навършена възраст през 2012г за жените 47г 4м , а за мъжете 52г. и 4месеца (възрастта до 2014г нараства с по 4месеца);

- Лицата трябва да са работили 10години по условията на І-ва категория или 15години по условията на ІІ-ра категория труд;

- Лицата трябва да имат сбор от осигурителен стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете.

Статията изготви: Експерт Цветанка Гинева, София – www.ecsoconsult.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>