Закон задължава децата в Испания да помагат в къщи

1

 

Децата в Испания скоро могат да бъдат задължени да помагат в домакинската работа, предвижда законопроект, одобрен от парламента.

Мярката, която ще бъде част от по-голям закон за защита на детето, предвижда младежите под 18-годишна възраст да бъдат задължени да участват във всички сфери на семейния живот, предаде Би Би Си.

Това включва “споделяне на отговорностите в грижите за дома и вършенето на домакинска работа, независимо от възрастта и пола им”, пише испанският вестник “ABC”.

Правилата са включени в раздела от закона “Правата и задълженията на децата”. Наред с домакинската работа, децата ще трябва да проявяват уважение към родителите и учителите си, както и да имат положително отношение към учението.

Законопроектът не казва нищо за наказания за децата, които отказват да изпълняват задължения. Предвижда се още създаването на списък от хора, на които да бъде забранено да работят с деца, и ще се счита за престъпление, ако хора, работещи с деца, не съобщават за вероятни злоупотреби спрямо тях.

Женените мъже в Испания също могат да попаднат под ударите на закона, ако откажат домакинска работа – през 2005 г. допълнение към брачния договор, използван за гражданските церемонии в страната, изисква от мъжете да споделят домакинските задължения, да се грижат за децата и за възрастни роднини.

Според наредба 1619 от Гражданския кодекс на Германия пък децата са задължени да помагат на родителите си в домакинството, без значение от възрастта на децата и семейното им положение. Това трябва да става докато родителите са живи. /Източник: Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>