Задължения като аутономо през 2014г

índiceУвеличена база за заплащане на осигуровките

Нови 2%, добавени към минималната осигурителна сума (от 858,60 на 875,70 евро на месец), дават размер на осигурителната вноска в размер на 261,83 евро вместо 256,72 за 2013г.

Работещите на свободна практика (фрийленс), които имат договорни отношения с повече от 10 лица, ще плащат 20% повече осигуровки от останалите. В техния случай минималната осигурителна база се променя на 1051,50 евро, което води до минимална осигурителна вноска в размер на 313, 34 евро. Ще могат да си спестят това допълнително натоварване единствено лицата, които се регистрират за пръв път в регистъра на самонаетите работници (RETA). Облекчението за тях ще е валидно за първите 12 месеца от дейността им.

Поставят се ограничения върху базата за осигуряване на лицата, на които предстои пенсия. Навършилите 47 години преди 1.1.2014г, които имат осигурителна база под 1888,80 евро, ще могат да я променят само до 1.926,60 евро/мес. По-възрастните от 48 години към 01.01.2013г. и всички, които се регистрират за пръв път през 2014г като аутономи, ще могат свободно да избират осигурителната си сума.

Въпреки обещаното от правителството намаление на IRPF за самонаетите от 21% на 19%, такова решение не е взето. В това отношение промяна няма.

Най-сетне е в сила отлагане на плащането на ДДС за издадените фактури, които все още не са получили плащане. За сметка на това, вече няма да е възможно отлагане на плащането на дължимите суми за IRPF. И двете промени са в сила от 01.01.2014г.

Улеснява се подаване на документация към Данъчната служба, като основни декларации ще се подават по Интернет. След 2014г всички документи самонаетите ще трябва да изпращат задължително чрез сайта на Agencia Tributaria. Към момента годишните декларации, тримесечните декларации за ДДС и модели 303 и 111 се приемат телематично. След януари 2015г ще могат да се подават и модели 115, 130 y 131 на ДОД (IRPF).

Считано от януари 2014г е внедрена нова система за електронен подпис, PIN 24 horas, която не изисква цифров сертификат и която позволява извършването на основни операции към Agencia Tributaria. Получаването на този подпис е безплатно и изисква подаване на заявление в местния офис на Агенцията.

Опростява се наемането на работници. Самонаетите разполагат с онлайн система, посредством която могат да наемат лица с някой от следните модели договор: безсрочен (indefinido), временен (temporal), договор за обучение (contrato de formación y aprendizaje) и договор за практика (contrato en prácticas). Повече за програма Contrat@

Във връзка с въвеждането на SEPA (Single Euro Payment), всички издавани фактури трябва да съдържат IBAN вместо досегашния номер на банкова сметка. Това изисква промяната на тази информация вътрефирмено и що се отнася до всички клиенти, доставчици и работници. /bulgarosenespana.com

Таня Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>