Завръщането на български eмигранти би било много добра инвестиция, смята експерт

images

Всяка година българите, работещи зад граница, изпращат у нас около 1,5 млрд. евро, заяви проф. Искра Балканска.

Ако има ръст на икономиката и правила, които се спазват, част от българите зад граница ще се завърнат, коментира в ефира на Bulgaria On Air проф. Искра Балканска от БАН. Тя подчерта, че подобно завръщане би било добра инвестиция, тъй като тези хора ще внесат не само лични средства, но и ноу-хау.

„Ролята на бизнеса тук е много голяма, където определено има нужда от квалифицирани кадри за добри резултати“, посочи Балканска. Тя уточни, че през последните години голяма част от българските емигранти са напуснали страната, освен по икономически причини, но и защото не са успели да намерят реализация на знанията и уменията си.

През последните години Германия се е очертала като най-предпочитана дестинация за българските емигранти. На второ място се нарежда Великобритания, като „по последни данни се оказва, че много малка част от тях се възползват от социалнта система там“, коментира експертът.

По думите на проф. Балканска българите в Испания се оказали изключително адаптивни. Въпреки ръста на безработицата там, една част от сънародниците ни успявали да намерят работа, дори и по-нископлатена с цел да останат в страната.

Тя посочи, че по официални данни парите от българите, работещи зад граница, които влизат на година в България, са около 1-1,5 млрд. евро. Според нея обаче, тъй като не могат да бъдат засечени всички канали, средствата са приблизително 3-4 пъти повече. „Това е много повече от преките чужди инвестиции, които през последните години не са били постоянна величина“, коментира проф. Балканска. /Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>