Забранa за мъжете да се разкрачват в градския транспорт в Мадрид

162681_1Всеки, който планира да посети Испания през лятото, трябва да знае, че столицата Мадрид въведе забрана за менспрединг в градския транспорт.

“Менспрединг” е практиката един мъж да заема повече от полагащото му се пространство, седейки прекалено разкрачен.

Престижният Оксфордски речник дори призна съществуването на тази нова дума през 2015 г.

Компанията, отговаряща за градския транспорт в испанската столица, обяви през тази седмица, че менспредингът вече е забранен. От компанията в момента изработват надписи, които ще бъдат поставени до тези, които указват, че пушенето, замърсяването и качването на краката на седалките е забранено.

Преди това група, защитаваща правата на жените, бе събрала петиция с 10 000 подписа относно този проблем в градския транспорт.

Подобни кампании срещу менспрединга текат и в други градове по света.

От Conde Nast Explorer отбелязват, че все още не е ясно дали градската управа в Мадрид ще въведе глоби за менспрединг или забраната ще бъде налагана по някакъв друг начин.

Преди около година компанията, която обслужва железопътния превоз в района на Сан Франциско, предложи глоби за пътници, които заемат по повече от едно място – 100 долара за първоначално нарушение, 200 долара за второ нарушение и 500 за хора, които системно нарушават правилата.

През 2014 г. в метрото в Ню Йорк също имаше подобна инициатива за ограничаване на пътниците, които заемат повече от едно място. В градския транспорт на Сиатъл пък призоваха за същото през 2015 г.

“Проучване от 2016 г. сред 5000 нюйоркчани, използващи метрото, показа, че 26% от мъжете седят прекалено разкрачени, в сравнение с по-малко от 5% от жените,” припомня Newshub.

Спирането на менспрединга е наболял въпрос най-вече за феминистиките, които твърдят, че това е форма на доминация, упражнявана от мъжете. Според някои обаче, мъжете седят по този начин по физиологични причини и това няма нищо общо със стремежа за завземането на повече територия.

Нефеминисти пък имат оплаквания от практиката, при която пътуващите в градския транспорт заемат повече място от полагащото им се, като разполагат до себе си пазарски чанти, дамски чанти и т.н.

“Без значение от какъв пол сте или къде се намирате в света, вероятно би трябвало да заемате само едно място,” призовава Newsweek.

ПРОФИТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>