Забраняват пратките по автобуси без придружител

Автобусните пратки без придружител са дейност, която не е регламентирана никъде и за нея с нормативни промени ще бъдат въведени сериозни санкции, обяви днес пред БНР министърът на транспорта Ивайло Московски.

 Въпросът за анонимните пратки като елемент от сигурността на летища, пристанища, авто и жп – гари, бе повдигнат в последните дни след атантата в Бургас, където взривно устройство бе внесено като багаж в автобуса на израелски туристи. Предстои да бъде направен мониторинг на системите за видеонаблюдение.

Освен спиране на нерегламентираното разпращане на колети по редовните пътнически линии, транспортното министерство обмисля още няколко нови мерки за сигурност, сред които редовни проверки на багажа на пътниците и разширяване на периметъра на видеонаблюдението в летищата извън терминалите.

След атентата срещу израелската група, властите въведоха код “червен”, което означаваше затягане на мерките за сигурност на летища, пристанища, пощенски станции, авто- и жп гари.

От дни полицията прави масирани проверки на всички автобуси, пътуващи от вътрешността на страната към Черноморието, съобщи Нова телевизия. Безпрецедентната акция е свързана с мерките за сигурност след атентата на летище Сарафово край Бургас, при който загинаха 5 израелски граждани и български шофьр. При варварския акт атентатор взриви чанта с експлозиви в автобус.

По повод проваления конкурс за приватизацията на “БДЖ – Товарни превози” Московски съобщи, че очаква до края на годината компанията все пак да бъде продадена след нов търг. Настоявам за високи критерии на конкурса, което може да удължи срока с 2-3 месеца. “По този начин затваряме устата на онези, които твърдят, че искаме да я подарим на някого”, добави министърът, цитиран и от “Дневник”.

На търга, който в крайна сметка бе прекратен, бе класирана само една компания – купувач, с офшорен собственик и регистрирана в България броени дни преди крайния срок за купуване на тръжните книжа, с 10 лева капитал. /dir.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>