Жункерас предложи Каталуня да има “символичен” и действителен премиер

zx860y484_3111840Уволненият вицепремиер и лидер на една от двете най-големи сепаратистки партии в Каталуня Ориол Жункерас обяви, че за да встъпи в длъжност Карлес Пучдемон като премиер на областта, може да се въведат два лидерски поста: един “символичен” и един “ефективен”.

Така Жункерас наля масло в огъня на спекулациите, че неговата партия ERC допуска вариант намиращият се в Брюксел Пучдемон да не бъде избран за премиер в парламента. Във вторник заседанието беше отложено на фона на решение на Конституционния съд, изискващо Пучдемон да се яви лично в парламента и само с разрешение на съдия, ако сепаратисткото мнозинство желае гласуването да се проведе съгласно закона.

Председателят на парламента Роже Торен, който е член на ERC, обяви, че отлага заседанието за неопределено време, и с това предизвика протести на организации, подкрепящи независимостта. Два дни по-рано в интервю за в. “Ла Вангуардия” представител на ERC допусна, че Пучдемон може да бъде “жертван”, ако е необходимо. Партията официално настоява, че подкрепя кандидатурата на бившия премиер.

Това казва и Жункерас в интервюто си от затвора в Естремера, дадено чрез адвокатите му за изданието Diario16.com, според когото Пучдемон все още може да бъде избран. “Въпросът е дали парламентът може да назначи избран депутат. Става дума за елементарен демократичен принцип.”

Същевременно сегашният контекст означава, че “обстоятелствата може да попречат такова управление да е действително. И да трябва да се комбинира легитимно, макар и символично, президентство (премиерски мандат) с изпълнително”, продължава той.

Пучдемон, който ще бъде задържан заради национална заповед за арест, ако се върне в Испания, потвърди, че е написал до бивш министър съобщения, в които казва, че е бил “жертван” от националистите в Каталуня. Впоследствие добави, че не се е отказал да бъде премиер и че просто има човешки моменти на слабост.

 ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>