Жилищният пазар в Испания започна годината позитивно

images (1)Жилищният пазар в Испания е започнал годината позитивно. Актуалните данни на една от най-големите компании за имоти в страната – Tinsa, показват, че през януари се е задържала тенденцията за ръст на цените на жилищата, която се наблюдава от няколко месеца, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

През първия месец от годината в сравнение с декември 2015 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 2,9%, а на годишна база повишението е малко над процент.

Най-силни ръстове са отчетени на Балеарските и Канарските острови – над 5 на сто на годишна база.

Цените на жилищата в големите градове на Испания са нараснали с 2,9% на годишна база през януари, по Средиземноморското крайбрежие – с 1%, а в по-широките градски райони – с 0,8%, показва още статистиката на компанията.

Единствено в по-малките населени места цените продължават да падат, като е отчетено понижение от 2,2% на годишна база, макар и за месеца да има минимален ръст.

Въпреки че процесът на възстановяване на жилищния пазар в Испания започна, цените са с 41% под пиковите равнища, отчетени през 2007 г., отбелязва изданието. И по този показател обаче има сериозни регионални вариации. По крайбрежието например разликите достигат до около 50 на сто, а в големите градове – около 44%. Най-малки са разликите на Балеарските и Канарските острови – под 30%.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова / Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>