Жени от движението на “Възмутените” се заклеха като кметове на Мадрид и Барселона

zx450y250_2552711source-reutersБившата съдийка Мануела Кармена и активистката срещу принудителните изгонвания на хора от жилищата им Ада Колау от редиците на протестното движение Indignados (“Възмутените”) положиха клетви като кметове на двата най-големи града в Испания, съобщава БНР. Колау е първата жена-кмет на каталонската столица, а победата на 71-годишната Кармена, подкрепена от “Подемос”, сложи край на 24-годишното управление на дясноцентристката Народна партия в Мадрид, предава БТА.

За Народната партия и премиера Мариано Рахой загубата на кметския пост, който е натоварен със символично значение, настъпи след пълното й поражение на изборите за общинска и местна власт през май – отражение на растящия гняв на испанците от съкращенията на разходите и корупционните скандали преди общите избори през ноември.

71-годишната Кармена постигна споразумение с опозиционните социалисти да съставят коалиционно управление. Нейната предизборна кампания се съсредоточи върху приватизацията на обществените услуги и спирането на принудителните изгонвания на семейства от домовете им.

Въпреки че кандидатът на Народната партия, дългогодишната й представителка Есперанса Агире, спечели повече гласове и места на изборите за градски съвет на 24 май, тя не можа да си осигури необходимото пълно мнозинство от 29 места, за да заеме поста.

Жени от движението на "Възмутените" се заклеха като кметове на Мадрид и БарселонаАда Колау – първата жена-кмет на Барселона.Reuters

Обединението на Кармена от местни активисти с името “Мадрид сега” /Ahora Madrid/ е като огледален образ на сходната лява коалиция в Барселона, ръководена от активистката срещу принудителните изгонвания на хора от жилищата им, Ада Колау, която стана кмет на втория по големина испански град след изборите на 24 май.

Колау е един от лидерите на “Възмутените”, а освен срещу изгонването на хора от жилищата им тя олебещава да се бори за падане на цените на електричеството и минимален месечен доход от 600 евро, предава БНР. Тя зае кметското място, след като получи подкрепата на социалистите и Лявата републиканска партия на Каталуня (ERC).

Назначаването на двете жени отразява по-широката тенденция на раздробяване на политическата сцена в Испания. След шест години на икономическа криза и поредица корупционни скандали избирателите изоставят Народната партия и опозиционната Испанска социалистическа работническа партия заради нови политически сили, отбелязва “Ройтерс”.

През 2010 г. Кармена се оттегля от професията си и отваря магазин за бебешки дрехи, шити от бивши затворници. Първоначално тя отхвърли предложенията на лидера на “Ние можем” /”Podemos”/ Пабло Иглесиас да застане начело на кампанията на “Мадрид сега” /”Ahora Madrid”/, но през март все пак склони.

Жени от движението на "Възмутените" се заклеха като кметове на Мадрид и БарселонаЛидерът на “Подемос” Пабло Иглесиас поздравява привърженици на партията следReuters

Тя стана предпочитаният кандидат на бохемите и социалните активисти. Творци създадоха редица плакати за предизборната й кампания, включително един, на който бе изобразена като Жената котка – заигравка с прозвището на мадридчани “котките”.

Макар да е символ на промяната в испанския политически пейзаж след повече от 40 години доминация на двете основни партии, тя казва, че не е свързана с никоя политическа сила.

“Повече ме интересува подобряването на живота на хората, отколкото политиката”, каза тя неотдавна в интервю за вестник “Паис”. / Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>