Е, ето ги и хранителните и лечебни свойства на плодовете на смокинята

ДИЕТОЛОГ   ЕКОТЕРАПЕВТ
ТЕОДОСИЯ   СТАНЕВА

Моя снимка 47


- за всички точки по света и чрез интернет -

 

Е, ето ги и хранителните и лечебни свойства на плодовете на смокинята

 

Смокините, накратко се състоят от вода в съотношение в границите между 70 и 80% и между 12 и 19% от въглехидрати, по-специално захароза, фруктоза и глюкоза.

Те са богати на витамини и минерали като витамин С, витамин К2,бетакаротин, магнезий, калий, калций, желязо, фосфор и др., някои от които имат  антиоксидантен ефект ( витамин С, бетакаротин и магнезий ).

От всичко това изброено, минералите калций и магнезий заедно с витамин К2 са добър екип за изграждането на здрава костна система. Сам по себе си калцият, без участието на магнезий е като скован, а без витамин К2 не остава в костите, а избира друг път и той е в кръвта, където допринася за калцирането на кръвоносните съдове. Е, тук в смокинята всичко ни е в комплект и достатъчно балансирано.

Калият с магнезий са двойка, която спасява сърцето и доброто ни кръвно налягане!

Желязото е в норма и не се запознаваме със състоянието  анемия, и дори и по време на бременост. Минерал, който е в помощ при създаването на червените кръвни клетки.

Не трябва да забравяме и приноса на влакната на смокините или т.нар. фибри ( Управители на телесното ни тегло! )! Познати са като разтворими и неразтворими! Или, разтворимите ни карат да се чувстваме сити!

-     А, защо?

-     Защото забавят храносмилането – образуват слой, подобен на гел около храната, която е  в стомаха и така забавят всмукването на  холестерола, глюкозата и триглицеридите ( дават проблясък за състоянието на сърцето и информация в посоката: колко са килограмите над нормата,т.е. до къде сме стигнали, вървейки към затлъстяването) в кръвта. И, ето засищане! Но, и нормализират и дават стабилност на кръвната захар и успокояват дебелото ни черво!

Смокините са със слабителен ефект като очистват ненужното, което наричаме отпадъци и казваме:

- „ Сбогом, запек! “ ( !!! Тук роля имат неразтворимите фибри!!! Не пропуснах да го спомена, нали? J ), с отхрачваща и диуретична изява, а това са все ефекти за здраве!

Консумират се пресни и сушени ( в този случай, хранителните характеристики са значително променени ).

Ако, пресните плодове се състоят от 80 % вода и 12 % захар, след като се изсушат, тези пропорции варират в рамките на 20 % и 48 %, съответно.

Сушените смокини имат повече от три пъти калории в сравнение с пресните. В този смисъл: посочвам, че 100 грама сушени смокини съдържат около 272 калории.

В допълнение към промените в съдържанието на вода и захари, хранителните характеристики на смокините се увеличават, когато са сушени.

Ефектът на калий, например ( 850 милиграма на 100 грама сушени смокини) се увеличава и съдържанието на влакната също.

Сушените смокини осигуряват магнезий, калций, фосфор, йод, цинк и натрий, както и витамини А, С, D, Е и група В в различни количества.

Тъй като в сушено състояние са много енергична храна, могат да бъдат включени за обогатяване на Утвръждаващия Хранителен режим и по този начин, считам за много полезно включването им в менютата на пациенти в напреднала възраст, страдащи от недохранване и болни от рак.

И още нещо важно, предупреждавам, че яденето на сушени смокини следва да бъде ограничено при пациенти с хиперкалиемия, бъбречна недостатъчност, диабет и затлъстяване, докато се справят с тези си натоварености!

С любов,

Контакт за консултация с цел ЛЕЧЕНИЕ:
Skype: zdraveyanaaaaaa

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>