ЕЦБ няма опасения за финансовата стабилност в Испания

Витор Констанцио. Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000241199-article3

Европейската централна банка (ЕЦБ) като цяло няма опасения за финансова стабилност в Испания, където в банковия сектор имаше турбуленции. Това увери вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио, цитиран от Ройтерс.

„Предвид икономическия растеж в Испания не мисля, че има специфични рискове“, каза Констанцио в рамките на конференция в Рим.

„Случаят, който имахме, беше много специфичен, който се разви доста бързо. Беше проблем с ликвидността, беше вид банкова паника, която се случи само за няколко седмици“, допълва той.

В понеделник испанските регулатори забраниха късите продажби на акции на Liberbank, за да се справят с домино ефекта, както го описват европейските институции, който може да навреди на цялата банкова система в Испания.

Миналата седмица испанската банка Santander обяви, че ще придобие затруднения си по-малък конкурент Banco Popular, след като акциите на кредитора изгубиха над половината от пазарната си стойност през предходната седмица заради опасения за проблем с ликвидността.

Santander обяви в сряда, че ще придобие 100% от акциите и дълга на Banco на символичната цена от 1 евро и ще привлече капитал за 7 млрд. евро, за да покрие капитала и провизиите, нужни за засилване на баланса на Banco Popular.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Деляна Петкова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>