Ефектът “Сириза” порази и Испания, макар и не както Гърция

0816834001450675550_514480_600x458_actualnoНародната партия на премиера на Испания Мариано Рахой има 124 места в долната камара на парламента. Резултатът е след обработка на 49,71% от протоколите, съобщи в неделя испанското вътрешно министерство, предаде БГНЕС.Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) ще заеме 96 места в 350-местния Конгрес на депутатите. Третата позиция е за лявото гражданско движение “Подемос” (“Ние можем”) със 70 мандата, въпреки че то има повече гласове от ИСРП, но според закона предимство имат по-големите партии. Центристите от “Сиудаданос” („Граждани”) ще имат най-вероятно 31 места.

В Испания, за да може да се управлява спокойно, трябват поне 176 депутатски места в Генералните кортеси. Въпреки това Рахой даде заявка да състави правителство.

За първи път след падането на диктаторския режим на Франко през 70-те години на миналия век, две млади партии ще разбият двупартийния модел на Народната партия на сегашния премиер Мариано Рахой и Испанската социалистическа работническа партия с лидер Педро Санчес. Повече от 30 години те се редуват при сформирането на правителството.

Лявата “Подемос” олицетворява желанието за промяна на политическото статукво, а с подобни намерения в изборите участва и центристката “Сиудаданос”. “Подемос” се роди със същата идея, с която се появи гръцката “Сириза”.

 

Редактор: Ивайло Ачев / Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>