ЕТА предаде на полицията последната част от арсенала си

zx860y484_2950317Баската сепаратистка организация ЕТА е предала на полицията списък с 12 скривалища с оръжие в Югозападна Франция, предаде агенция “Франс прес”, като се позова на информация на източници, близки до процеса на разоръжаване на организацията. Информацията беше потвърдена от независим орган – Международната комисия за проверка.

Скривалищата се намирали в департамента Пирене Атлантик, в Югозападна Франция по границата с Испания. Те са последната останала част от арсенала на ЕТА, която в нощта на четвъртък срещу петък обяви пълното си разоръжаване.

Списъкът е бил предаден на френската полиция чрез посредници в мирния процес, които са представители на френското гражданско общество, уточнява БТА.

През 2011 г. ЕТА сложи край на четири десетилетия въоръжена борба, през които уби повече от 800 души. Организацията е създадена през 1959 г. по време на диктатурата на Франсиско Франко, за да се бори за самоопределение на баските.

Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>