ЕТА е готова да преговаря с Мадрид и Париж за разпускането си

Баската сепаратистка групировка ЕТА заяви, че иска да преговаря с правителствата на Франция и Испания за окончателното си разпускане, предаде “Ройтерс”.

Баското издание Naiz публикува предварително изявлението на ЕТА, според което групата иска да преговаря за завръщане на нейни затворници в северния испански регион, прекратяване на военната й структура и пълно разоръжаване.

Според групировката успешните разговори в тези три области биха позволили да се сложи окончателен край на въоръжения конфликт. Преди година ЕТА обяви края на 40 години въоръжена борба за независимост, която сложи край на живота на над 800 души, но без да прекрати окончателно операциите си и да обяви разоръжаване.

Испанското правителство многократно е заявявало, че няма да преговаря с ЕТА, и настоява групировката да се разоръжи и разпусне. В изявлението си ЕТА посочва, че ще се вслуша в предложенията както на Мадрид, така и на Париж за слагане на край на конфликта.

Групировката изгуби подкрепата на Страната на баските и беше сериозно засегната след поредица от арести през последните години.

Изявлението дойде четири дена след преговорите между баските политически партии, синдикати, католическата църква и френските социалисти в северния испански град Сан Себастиан. След срещата групата каза, че краят на ЕТА е близо.

/dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>